Bedrijfsnieuws

Vloeronderhoud linoleum met behulp van UV-licht

Vloeronderhoud met behulp van UV-licht; dé toekomst voor het permanent en duurzaam beschermen van linoleum.

Periodiek onderhoud van linoleum en marmoleum is een zeer omvangrijke markt. Elke vloer slijt, dus ook linoleum en marmoleum.

Slijtage van de toplaag kan ontstaan door zware belasting en/of niet op de juiste manier onderhouden. Vaak wordt bij het periodiek onderhoud gebruik gemaakt van polymeren of dweilwas, met als resultaat een glanzende toplaag.

Door regelmatig polymeren ontstaan echter vaak verschillen in glans van de toplaag, looppaden worden zichtbaar en vuil kan zich tussen de aangebrachte lagen sneller ophopen.

Polymeren van marmoleum en linoleum vloeren betekent dat je een drietal lagen was op elkaar plaatst, die tussentijds en nadien enkele uren moeten drogen, dit is een proces van 10 à 12 uur. Deze waslagen worden vervolgens een of twee keer per jaar gestript met een alkalisch middel om de waslagen op te weken en af te voeren, waarbij het afvalwater zo het riool ingaat en je miljoenen liters per jaar aan chemie loost. Er zal ongetwijfeld een moment komen waarop de overheid het verplicht gaat stellen om de waslagen samen met het afvalwater naar een afvalbrengstation te brengen.

Om dit patroon te doorbreken, en om vloeren beter te beschermen, heeft de grootste producent van marmoleum vloeren ter wereld een hoogwaardig en milieuverantwoord alternatief: 326 UV-CareShield van Forbo Eurocol: een permanente bescherming van de vloer door middel van het aanbrengen van een watergedragen UV-coating welke één component en oplosmiddelvrij is.

Hiermee komt een einde aan de milieubelastende en ouderwetse methode van vloeronderhoud.

Eerst worden de oude, vervuilde en/of verkleurde polymeerlagen verwijderd. Op het kale linoleum worden twee lagen 326 UV-CareShield met een roller kruislings over elkaar aangebracht.

Daarop volgt de  uitharding met portable UV licht. Het resultaat is een vloer met een absoluut “als nieuw “ uitstraling die ook nog eens véél langer meegaat: drie tot vijf jaar met alleen frequente droge reiniging en/of vochtige (vlak)mop.

Deze nieuwe toplaag met een schitterende zijdeglans uitstraling, is direct uitgehard en kan dan ook onmiddellijk worden belast. Dit levert flinke tijdwinst op vergeleken met andere lakmethoden en is daardoor zeer aantrekkelijk voor vloeren die snel weer in gebruik moeten worden genomen, zoals in scholen, winkels, ziekenhuizen, zorginstellingen en andere openbare gebouwen.

DecoRad Systems bv ontwikkelt en produceert portable UV-apparatuur voor het uitharden van o.a. 326 UV-CareShield. Ook is DecoRad distributeur van 326 UV-CareShield van Forbo Eurocol. Klanten kunnen daarom voor een complete procestraining terecht op één adres.

In de huidige maatschappij van verduurzaming met o.a. zonnepanelen, windmolens en elektrische auto’s is het toch ook logisch dat we afscheid moeten nemen van een milieubelastende en verouderde techniek als het polymeren.  Voordeel voor iedereen én het milieu.

Meer informatie
Nieuwsbank banner