Kennis

Stappenplan circulaire producten inkopen

Het doel van de overheid is dat Nederland in 2050 volledig circulair is. Maar hoe pak je dat aan in de organisatie, want streven is iets anders dan realiseren. Hoe als bevolking en zeker als organisaties onze verantwoordelijkheid op te pakken naar een zo min mogelijke verspilling en waardeverlies van grondstoffen?

Door de trend dat werk en economie niet het enige zijn waar het leven om draait, is het bovenstaande punt vaak al terug te vinden in de visie van jouw organisatie. Als innovatieve organisatie wil je je verantwoordelijkheid nemen voor een schoner milieu waarin we onze totale footprint zo veel mogelijk minimaliseren. Menig bedrijf streeft er al naar een zo goed mogelijke leefomgeving en aarde door te geven aan de volgende generaties. Daarbij is het bewust inkopen van circulaire producten ook een belangrijke stap naar een circulaire economie.

Van al het afval dat wij met elkaar produceren kan worden gekozen voor twee verantwoorde manieren van verwerken, namelijk: het wordt gerecycled naar grondstoffen voor nieuwe producten of het wordt bewerkt zodat het weer opgenomen kan worden door de natuur. Je kunt bijvoorbeeld veel doen met koffiedik; het wordt veel gebruikt bij de oesterzwamteelt en ook gerecycled naar (vloeibare) zeep.

Hoe ga je van start?
Eerst ga je in kaart brengen welke afvalstromen er binnen jouw organisatie zijn. Dan kun je beoordelen of deze afvalstromen nog beter te scheiden zijn dan je al doet. Hierbij kunnen hulpmiddelen zoals afvalscheidingsstations een uitkomst bieden. Die maken het afval scheiden nog eenvoudiger voor je werknemers en eventuele bezoekers. Maar ga hierover ook in overleg met je afvalbewerker. Zij adviseren over welke afvalstromen ze bij je op kunnen halen voor recycling.

De vervolgstap is dat je gaat kijken welke circulaire producten er van jouw afvalstromen gemaakt kunnen worden. En kunnen deze producten een goede vervanging zijn voor de niet-duurzame producten in jouw organisatie. Het is belangrijk dat je de nieuwe gerecyclede producten terugkoopt voor jouw organisatie, anders ontstaat er een overschot aan

gerecyclede grondstoffen die alsnog in de verbrandingsoven belanden en dat is niet de bedoeling! Je wilt de circulaire cirkel van jouw afval en inkoop van producten binnen jouw organisatie rond hebben.

Daarnaast is het ook weer heel belangrijk dat je bij de inkoop van de nieuwe circulaire producten kijkt of het product weer zo goed mogelijk kan worden gescheiden voor de recycling.

Hulp in het circulaire proces
Dit zijn belangrijke stappen om binnen je organisatie uit te voeren en goed voorbereid is het halve werk. De grootte van de organisatie maakt ook nog verschil; bij kleinere bedrijven is dit proces makkelijker verwezenlijkt dan bij multinationals. Inmiddels zijn er diverse bedrijven die kunnen adviseren en ondersteunen bij de noodzakelijke transformatie naar een circulaire organisatie.

Meer informatie
Nieuwsbank banner