Kennis

Volledig en circulair inkopen als bedrijfscollectief

Volledig circulaire en duurzame bedrijfsvoering staat al bij veel bedrijven op de agenda. Mening bedrijf streeft er al naar om een zo goed mogelijke leefomgeving door te geven aan de volgende generaties. Het opzetten van een goede strategie is vaak, en zeker voor de kleinere bedrijven, tijdrovend en kostbaar. Gebruik maken van een collectief zoals een ondernemingsvereniging of bedrijven investeringszone (BIZ) is dan een goede optie. Dit biedt voordelen zoals het delen van onderlinge kennis- en ervaring, inkoopvoordeel door gezamenlijk volume en voordeel door het delen van kosten.

Goed voorbeeld van zo een collectief die samen het duurzaamheidsvraagstuk oppakken zijn het buurtnetwerk De Plantage en de BIZ Knowledge Mile in Amsterdam. Deze twee groepen, samen bestaande uit meer dan 200 bedrijven en organisaties, zijn recent samen een duurzaam inkoop platform gestart. Door dit als collectief op te starten profiteert het lokale café op de hoek van het volume van bedrijven als Philips. De grotere organisaties op hun beurt profiteren van de vergroting van de leefbaarheid van de buurt waarin zij actief zijn.

Zelf als collectief starten?

Als je als groep besloten heb samen stappen te willen maken zijn er een aantal belangrijke punten waar je afspraken over moet maken. Onderstaande vraagstukken zijn daarbij een goed startpunt:

  • Ga je voor duurzaam of ga je voor circulair?
  • Vergeet je afvalstromen niet
  • Maak afspraken over gebundelde levering

Duurzaam of circulair?

Belangrijk is om het gezamenlijk doel en de definitie te bepalen. Circulair en duurzaam zijn heden ten dage vaak gebruikte begrippen. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Waar ga jij voor, duurzaam of circulair? Het verschil zit hem erin dat bij circulair ondernemen al bij de productie en aanschaf wordt nagedacht over hoe dat product kan worden verwerkt tot nieuwe grondstof na het einde van zijn levensloop. Duurzaam ondernemen richt zich vooral op de bron, bijvoorbeeld of het gebruikte hout bij de productie wel een FSC-keurmerk heeft. In algemeenheid geldt dat circulair wel duurzaam is, maar duurzaam niet per se circulair hoeft te zijn. Het vooraf bepalen van de definitie waar je heen wilt is dan ook bepalend voor de partners die je kiest en de producten die je gezamenlijk aanschaft.

Vergeet je afval niet

Zoals eerder besproken gaat circulair ondernemen uit van een minimale, of zelfs tot nul gereduceerde, restafvalstroom. Het inkopen van gerecycled printpapier voor je kantoor is hierbij een goede eerste stap, maar nog beter is het om de weg gegooide papieren zo te scheiden dat de papiervezel weer terug gebracht kan worden in het productieproces. 

Direct al nadenken over hoe jullie gezamenlijk jullie afvalstromen kunnen inrichten is dan ook een essentieel onderdeel van het circulair ondernemen. Hierbij moet je denken aan afvalscheidingsstations op de kantoorlocaties, maar ook aan het kiezen van de juiste afvalpartner voor al jouw gescheiden afval.

Gebundelde levering

Voordeel van een lokaal collectief is dat de bedrijven zich allemaal in de directe regio van elkaar bevinden. Gezamenlijk inkopen biedt de optie om je bestellingen gezamenlijk in een hub geleverd te krijgen. Zo zorg je ervoor dat die vrachtwagen niet elke dag verschillende stops in dezelfde buurt hoeft te maken. Dit reduceert CO2-uitstoot en bespaart ook direct nog eens kosten op aflevering. Vaak zal dit nog niet direct bij opstart van het collectief mogelijk zijn en zal het ook niet de eerste stap zijn die wordt gezet. Het is echter wel om dit direct bespreekbaar te maken zodat ook de door jullie gekozen partners hierover kunnen meedenken.

Geïnspireerd om samen circulair te ondernemen? Vaak is er gezamenlijk meer mogelijk dan je denkt. Kijk allereerst om je heen naar de initiatieven en collectieven die al bestaan. Laat je ook adviseren door bedrijven die de weg al geplaveid hebben. Zo slaan we samen de weg in voor een gezonde bedrijfsvoering.

Meer informatie
Nieuwsbank banner