donderdag 21-01-2021

Biophilic design draagt bij aan een gezond kantoor

Biophilic design draagt bij aan een gezond kantoor

Niemand weet hoe de toekomst van kantoren eruit gaat zien post-corona, maar we kunnen die wel zelf vormgeven. De vraag is wat we geleerd hebben van deze periode en hoe we dit geleerde in de praktijk gaan brengen? En kan biophilic design daarin een rol spelen?

De term biofilie betekent liefde voor het leven en de natuur als geheel. Biophilic design creëert omgevingen waarin veel natuurlijke elementen aanwezig zijn zoals planten, waterpartijen, organische vormen, frisse lucht, daglicht en natuurlijke materialen. Met als doel het herstellen van de band die wij als mens hebben met de natuur. Die connectie zijn we in de loop der tijd steeds meer kwijtgeraakt doordat we in verstedelijkte omgevingen zijn gaan wonen en er meer technologie ons leven is binnengekomen. Terwijl de natuur juist een enorm herstellend vermogen heeft, waar wij als (gestreste) mens zo wel bij varen.

VERBINDING
Biophilic design begint met het concept dat mensen op de eerste plaats komen en dat onze relaties met elkaar en de natuur ons welzijn, onze productiviteit en het gevoel van verbondenheid kunnen verbeteren. Maar kan het ook helpen met de uitdagingen waar we nu voor staan? Uit vele onderzoeken is naar voren gekomen dat wij, omringt door planten, bomen, daglicht, natuurlijke materialen, gezonder (ook mentaal) en gelukkiger zijn. En dat is precies waar op dit moment behoefte aan is; een gezonde kantooromgeving.

LUCHTKWALITEIT
Eén van de elementen van biophilic design is de kwaliteit van het binnenklimaat. Denk daarbij aan het gebruik van gezonde, niet-toxische verfsoorten en schoonmaakmiddelen, maar ook de toepassing van een ioniserende luchtfilter die zorgt voor minder fijnstof, allergenen, schimmels, pollen of bacteriën/virussen in de ruimte. Als facilitair manager kun je hier op voorsorteren door te zorgen voor goede ventilatie en die ook echt meetbaar en zichtbaar te maken in de ruimte.

GROEN IS GEZOND
Als fysieke verbinding met de natuur zijn levende planten perfect toepasbaar in elk interieur. Ze brengen instant sfeer en kleur en verbeteren de luchtkwaliteit doordat ze Co2 uit de lucht halen en zuurstof teruggeven. Ook verbeteren ze de akoestiek. En met goed advies en een onderhoudscontract zorg je dat het er ook fris uit blijft zien. Immers, alles wat je aandacht geeft groeit!

POSITIEVE BIJDRAGE
Luchtkwaliteit en groen-toepassingen zijn slechts 2 voorbeelden van de in totaal 14 biophilic design-elementen die je kunt gebruiken om in deze nieuwe werkelijkheid te laten zien dat je een positieve bijdrage wilt leveren aan de gezondheid van je werknemers. Zo liep in het hoofdkantoor van ING in Amsterdam met veel daglicht, organische architectuur, water, groen en kunst het verzuim met 15% terug. Reken maar uit wat dat oplevert!

Meer informatie
Ook interessant
‘Weg van droom tot realiteit’

Kunst is de laatste twee decennia een steeds grotere rol gaan spelen in de aankleding…

Waarom schakelt u een inkoper in?

Bij het tenderen van gebouwgebonden onderhoud komen bedrijfsvoering en techniek samen. Veel bedrijven kennen de…

Dataverlies dankzij een multifunctional

Alle investeringen in it-security ten spijt, slaan hackers elke dag wel ergens toe of raken…