Kennis

Binnenluchtkwaliteit: essentieel voor gezonde werkplek

Tegenwoordig woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden en brengen deze mensen het grootste deel van hun tijd door in binnenruimtes. Het is daarom belangrijk dat onze binnenruimtes gezonde en comfortabele omgevingen zijn die ons welzijn bevorderen. Om bij te dragen aan die bevordering en dat welzijn heeft de menselijke psychologie de neiging om bescherming te zoeken in de gebouwde omgeving; de gebouwen waar we werken en wonen, moeten veilige plekken zijn. In de nasleep van Covid-19 en de impact die het virus heeft gehad op elke samenleving wereldwijd is dit meer waar dan ooit.


De kwaliteit van het binnenmilieu is een van de belangrijkste aspecten waar rekening mee moet worden gehouden om ervoor te zorgen dat gebouwen gezond, veilig en comfortabel zijn voor menselijk gebruik. De kwaliteit van het binnenmilieu omvat de binnenluchtkwaliteit, evenals de fysieke en psychologische aspecten van het leven in een binnenruimte. Denk hierbij aan verlichting, visuele kwaliteit, akoestiek, thermisch comfort, enz. Binnenluchtkwaliteit is een van de beste voorspellers van de gezondheid op de werkplek en de prestaties van het personeel. Een slechte binnenluchtkwaliteit is in verband gebracht met zowel fysieke als psychologische gezondheidsklachten. Bovendien is bekend dat een slechte binnenluchtkwaliteit een grote invloed heeft op het cognitief functioneren en een van de belangrijkste oorzaken is van afleiding en verminderde productiviteit.


In het verleden lag de focus voor verbetering voornamelijk op de comfortstatistieken, met name temperatuur. Er is verrassend weinig aandacht voor het meten van de andere comfortstatistieken en met name de kwaliteit van de binnenlucht. Evenzo is de impact van de kwaliteit van het binnenmilieu op het psychologisch welzijn en de prestaties van werknemers op de werkplek onderschat en heeft daarom beperkte aandacht gekregen. Er is een Harvard Business Review-enquête uitgevoerd om te begrijpen wat werknemers het meest van hun werkruimte verlangen. Verrassend genoeg bleek dat werknemers eerst de basiselementen willen: betere luchtkwaliteit, toegang tot natuurlijk licht en de mogelijkheid om hun werkruimte te personaliseren. Met name luchtkwaliteit had de grootste invloed op de prestaties, het geluk en het welzijn van werknemers, en werd door 58% van de respondenten als de belangrijkste factor genoemd.

Het adagium ‘je kunt niet beheren wat je niet kunt meten’ is overduidelijk waar in het geval van de binnenluchtkwaliteit. Als u geen idee heeft wat uw gebouw doet, dan kunt u ook niet weten of er een probleem is. Hoe kunt u bovendien succes meten als u saneringsplannen uitvoert? Het is voor gebouwen van cruciaal belang geworden om een basislijn te hebben waar facilitaire managers het proces van maatregelen voor het zuiveren van de binnenlucht kunnen starten. Als eerste stap moeten gebouwbeheerders realtime gegevens verzamelen over de belangrijke milieu- en luchtkwaliteitsmetrieken en continu fluctuaties in hun gebouwen monitoren. Het eindresultaat? Het hebben

van robuuste gegevens zorgt voor inzicht in de gezondheid en de eigenschappen van het gebouw, en zorgt ook voor onmiddellijke reacties en aanpassingen; of het nu gaat om het mechanische systeem van een gebouw of om veranderingen in het gedrag van de gebruikers.

Verder moeten we nadenken over preventieve, in plaats van reactieve, zorg. Niet alle gebouwen zijn hetzelfde; oplossingen kunnen genuanceerd zijn en moeten per gebouw worden beoordeeld. Dit onderstreept het belang van nauwkeurige realtime en historische gegevens voor elk gebouw en elke werkruimte. De Ergosense-technologie meet de volgende meetwaarden voor het binnenmilieu die van belang zijn als het gaat om het behoud van gezonde binnenruimtes:
• Temperatuur
• Vochtigheid
• CO2
• TVOC’s
• PM-verontreinigingen
• Geluid
• Licht


Hoe het gebouw door de gebruikers wordt gebruikt, is een ander belangrijk aspect om te begrijpen bij het nadenken over de algehele gezondheid van het gebouw. Het vermogen van Ergosense om bezettingsgegevens op de werkplek te combineren met de bovengenoemde welzijnsfactoren biedt eigenaren van gebouwen en facilitaire managers zeer nuttige inzichten en uiteindelijk het vermogen om niet alleen de omstandigheden op de werkplek optimaal te beheren, maar ook om ervoor te zorgen dat de ruimtes op de meest geschikte manier worden gebruikt en bezet.

Meer informatie
Nieuwsbank banner