Kantoorartikelen

Kantoorartikelen

Onder kantoorartikelen vallen alle benodigdheden die nodig zijn bij administratieve werkzaamheden. Deze artikelen hoeven niet standaard op ieder bureau aanwezig te zijn. Veel voorkomende kantoorartikelen zijn nietmachines, perforators en paperclips.


Facilitair

De facilitaire dienst moet zorg dragen dat iedereen de juiste voorzieningen heeft om zijn/haar werk uit te voeren en de organisatie de vastgestelde doelen kan behalen. De kantoorartikelen worden, vooral bij grote organisaties, groot ingekocht en opgeslagen in het magazijn zodat er altijd voldoende aanwezig is voor de medewerker die het nodig heeft. 


Soorten

Papier, schrijfgerei, enveloppe-etiketten, agenda, kalender, etikettering en lint, stempels, inktpatronen, cartridges, lijmsoorten, plakband, perforator, paperclips, sleutelkastje, opbergmappen, ordners, schaar. Voor al de kleine kantoorartikelen zijn opberg mogelijkheden die op, onder en/of boven het bureau te plaatsen zijn. Denk hierbij aan postvakken, pennenbakken, magneten voor de paperclips, etc.


Invloed van digitaliseren

De steeds verdere digitalisering worden kantoorartikelen steeds minder vaak gebruikt. Denk daarbij aan pen en papier, en daarmee ook zaken als gummen, paperclips en ordners. Kantoorartikelen zullen nooit helemaal verdwijnen uit het kantoorbeeld. Echter is wel merkbaar dat er per generatie minder gebruikt wordt gemaakt van deze artikelen.


Duurzaamheid

Er kan goed duurzaam om gegaan worden met kantoorartikelen. Denk aan paperclips die meerdere malen gebruikt kan worden. Ongebleekt papier dat aan beide kanten benut kan worden en ordners die meerdere malen gebruikt kunnen worden.


Diefstal kleine artikelen

Het nadeel van kleine kantoorartikelen is dat het gevoelig is voor diefstal. Een nietmachine verdwijnt gemakkelijk in een broekzak. Ook al is het maar een paperclip of een rolletje plakband; het blijft diefstal wanneer er geen andere afspraken gemaakt zijn over het meenemen van kantoorartikelen buiten het pand.