Fietsberging

Fietsberging

Een plek waar mensen veilig hun fiets kunnen stallen. Bij stations en scholen zijn vaak grote fietsbergingen aanwezig waarvan iedereen (vaak tegen betaling) gebruik kan maken.


Facilitair

Nederland is een echt fietsland, dus de kans dat men op hun fiets naar het werk komt is zeer groot. Een goede fietsberging is een taak voor het facilitair bedrijf. Het is van belang dat medewerkers hun fiets op een makkelijke en vooral ook veilige plek kunnen stallen tijdens werktijd. Een goede fietsberging is een teken van gastvrijheid naar de medewerkers, maar ook naar bezoekers die gebruik kunnen maken van een fietsberging. Het facilitair management gaat over het onderhoud en de reparaties van dergelijke systemen. Ook wordt er soms gekozen om dit uit te besteden.


Soorten

Hoe een fietsberging eruit komt te zien is per organisatie verschillend. Het aantal medewerkers per organisatie speelt hierin een grote rol. Tevens zijn er diverse systemen in omloop.

T-Hide fietsoverkapping; is een overkapping waar de fietser zijn of haar fiets veilig en droog kan stallen. Deze fietsoverkapping is vaak voorzien van een geïntegreerd hemelwaterafvoersysteem en er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft dakbedekking, dus er kan voor elk ontwerp rekening worden gehouden met de uitstraling van zo’n fietsoverkapping.

Top fietsoverkapping; deze overkapping is voorzien van een duurzame constructie en bestand tegen verschillende weersinvloeden en vandalisme. Ook deze overkapping is voorzien van een hemelwaterafvoersysteem.

Flex overkapping; is een flexibel systeem dat binnen elke organisatie kan worden geplaatst. Er kan hierbij gebruik gemaakt worden van diverse materialen. Ook deze overkapping biedt weerstand tegen weersinvloeden en vandalisme.

Wave fietsoverkapping; deze fietsberging is zeer geschikt als de organisatie duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en is ook eindeloos uit te breiden. Het biedt weerstand tegen vandalisme en weersinvloeden.

Box fietsberging; dit is een afsluitbaar systeem welke bescherming biedt voor meerdere fietsen en bestand is tegen weersinvloeden en vandalisme. Doordat deze berging afsluitbaar is, is het een uitstekende oplossing voor het veilig opbergen van fietsen en andere tweewielers.

Mono fietskluis; dit opbergsysteem is geschikt voor één fiets. De fietskluis is geschikt voor fietsen van verschillende afmetingen ene doordat er een beperkte hoogte is wordt de sociale veiligheid ook gewaarborgd.

CuBic fietsoverkapping; is een zeer geschikte stalling voor het veilig stellen van meerdere fietsen en tweewielers en biedt goede bescherming tegen invloeden van buitenaf.

Prisma fietsoverkapping; de prisma overkapping is een prima overkapping wanneer er wordt gekeken naar de uitstraling. De overkapping is voorzien van een hemelwaterafvoersysteem en biedt bescherming tegen weersinvloeden.

Cadenza fietskluis; is een onderhoudsarme fietskluis welke bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf voor 1 fiets of bromfiets. Deze kluis is voorzien van een toegangsdeur, dus gemakkelijk te openen.


Middelen/materialen

Bij de aanschaf van een fietsoverkapping moet ook worden nagedacht over het fiets parkeersysteem. Vaak wordt een fietsopbergsysteem/ fietsoverkapping op maat gemaakt en kan er met alle wensen en eisen rekening worden gehouden. Van duurzaam materiaalgebruik tot speciale houtsoorten en verschillende wanden. Speciale plekken voor elektrische fietsen, inclusief aansluitpunten, worden ook steeds vaker geïntegreerd in het systeem.

Ook over de inrichting van een fietsberging wordt nagedacht. Zo is de keuze voor fiets parkeersystemen divers. Van fietsenrekken tot fietsklemmen, fiets aanleunbeugels en stuur draagsystemen. Fietskluizen zijn vaak voorzien van cilindersloten en kunnen in veel verschillende kleuren en maten worden geleverd.

Een fiets parkeersysteem wordt opgebouwd uit verschillende elementen. Al deze elementen zijn op elkaar aan te sluiten, waardoor er oneindige mogelijkheden ontstaan. Dit systeem kan worden geleverd in etagerekken, welke ideaal zijn voor een fietsenstalling in een parkeergarage, maar ook gemakkelijk buiten geplaatst kunnen worden. Een fiets parkeersysteem kan ook worden voorzien van een registratiesysteem. Fietsers hoeven hierdoor niet meer lang te zoeken naar een vrije plaats in de fietsberging. Dit systeem kan ook aangeven hoelang bepaalde fietsen al gestald zijn, voor de beheerder hiervan handig om te weten.


Normen, wet- en regelgeving

Bouwbesluit

Artikel 4.62

Het eerste lid geeft de functionele eis voor stallingsruimten voor fietsen bij openbare gebouwen en bedrijfsgebouwen. Het beleid is erop gericht het gebruik van de fiets naar het werk te stimuleren teneinde de automobiliteit terug te dringen. Om deze reden moet er vooral bij kantoren, fabrieken en werkplaatsen voldoende stallingruimte voor fietsen aanwezig zijn.

Artikel 4.63

Dit artikel heeft tot doel te voorzien in de behoefte aan stallingsruimte voor fietsen en bromfietsen bij utiliteitsgebouwen. De stallingsruimte kan worden gerealiseerd in het gebouw, of, al dan niet overdekt in de open lucht. Met de hoogte-eis wordt beoogd dat de gebruiker van een overdekte fietsenstalling zich daarin op normale wijze kan bewegen zonder het hoofd te stoten.

Artikel 4.64

De fietsenstalling mag om redenen van bruikbaarheid niet te ver afliggen van de toegang van de betrokken gebruiksfunctie. Daarom schrijft het artikel voor dat de stallingsruimte rechtstreeks bereikbaar moet zijn van het aansluitende terrein.