Domotica

Domotica

Domotica is het toepassen van elektronica en netwerken ten behoeve van de automatisering van processen in en om een gebouw. Het woord domotica is een samentrekking van domus (huis in het Latijn) en het achtervoegsel -tica dat duidt op ’toegepaste wetenschap’. Men komt het achtervoegsel ook tegen in de hedendaagse begrippen informatica en robotica.

Het begrip omvat de integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen, werken en leven. Bij domotica draait het dus niet alleen om integratie van techniek en bediening in het gebouw, maar ook om de dienstverlening van buitenaf. Domotica houdt in dat sensoren instaan voor de bediening van actuatoren door tussenkomst van een processor of controller of computer.


Facilitair

Domotica hangt nauw samen met de werkzaamheden van een facilitair manager. Een facilitair manager en/of gebouwbeheerder regelt namelijk de elektronische en data-installatie in gebouwen en de automatisering hiervan. Zaken als de verwarming, ventilatie, verlichting, (alarm)beveiliging kunnen vaak op afstand kan worden geregeld.


Domotica op de werkvloer

Domotica hangt nauw samen met de werkzaamheden van een facilitair manager. Een facilitair manager en/of gebouwbeheerder regelt namelijk de elektronische en data-installatie in gebouwen en de automatisering hiervan. Zaken als de verwarming, ventilatie, verlichting, (alarm)beveiliging kunnen vaak op afstand kan worden geregeld.

Voordelen van domotica op de werkplek
·         Een gebouwbeheerder kan door middel van domotica zien of het pand optimaal gebruikt wordt of dat bijvoorbeeld een ruimte structureel niet gebruikt wordt; 
·         Creëren van ideale (werk)plek voor medewerkers, wanneer de besproken ruimte niet gebruikt wordt zal hij vrijgegeven worden; 
·         Via het netwerk kan bekeken worden of een collega aanwezig is en waar bij werkzaam is; 
·         Verschillende systemen, installaties en apparaten kunnen gekoppeld worden.


Soorten

Voorbeelden van domotica zijn er volop, met name in de zorgsector:

– Een opsta-alarmering; deze alarmering geeft een seintje naar de verzorgende als een bewoner met een verhoogd valrisico uit zijn of haar bed stapt.
– Verlaat-de-kamermelding; zo gauw bewoners die de neiging hebben te dwalen, krijgen de verzorgenden een seintje zo gauw deze mensen hun kamer verlaten.
– Nachtoriëntatieverlichting; looproute van bed naar het toilet.


Trends en ontwikkelingen

1)   Er is tegenwoordig weinig tijd meer om systemen handmatig te testen, dit kan worden versneld door verschillende technieken te ontwikkelen. Je ziet tegenwoordig dat engineers druk bezig zijn met het ontwikkelen van deze technieken. Een daarvan is bijvoorbeeld de continuous delivery pipeline. Dit is een techniek waar bij de (cloud) infrastructuur en de software volledig geautomatiseerd worden. Hieronder vallen dus ook de tests die nodig zijn.

2)   Er zijn verschillende systemen waarmee we in onze huidige internet of things maatschappij kunnen koppelen. Een daarvan is bijvoorbeeld de Amazon Echo voice interface. Dit is een apparaat dat aan verschillende andere apparaten gekoppeld kan worden. Zo kun je vanaf een afstand met je stem bijvoorbeeld de temperatuur in huis regelen.

3)   Door Conversational interfaces creëer je een nog betere user experience. Er worden steeds meer chatbots ingezet, hierdoor kunnen organisaties praten met de consument zonder dat er hele dure callcenters voor worden opgezet.


Wet- en regelgeving

Bouwbesluit
Er is wetgeving in voorbereiding waarin wordt vastgelegd dat vanaf 2023 kantoren met een oppervlakte van 100m2 of meer alleen nog gebruikt mogen worden als zij minstens energielabel C hebben. Het besluit hiertoe gaat dit najaar 2017 naar de Ministerraad.