Deskundigheden

Hoe je jouw personeelsvoordelen toekomstbestendig maakt

Met de opkomst van hybride werken en de veranderende verwachtingen van medewerkers, nemen HR-managers de traditionele personeelsvoordelen eens goed onder de loep. Met op maat gemaakte, flexibele personeelsvoordelen onderscheid je je niet alleen als bedrijf, maar het stimuleert ook een sterke bedrijfscultuur en betrokkenheid van medewerkers.

De effecten van de pandemie laten zien dat veel personeelsvoordelen van bedrijven simpelweg niet flexibel genoeg waren. Veel HRmanagers beseften al snel dat hun bedrijfsvoordelen alleen gericht waren op de ervaringen op kantoor. Sterker nog, 80% van de HR-managers wil na de pandemie meer investeren in nieuwe personeelsvoordelen.1 Nu bedrijven experimenteren met nieuwe vormen van werken—of het nu gaat om hybride of op afstand werken, of een 4-daagse werkweek—betekent het dat voordelen die vóór pandemie populair waren, langzamerhand ouderwets worden.

De toekomst van werk vergt dat bedrijven hun huidige voordelen omzetten naar voordelen die bedrijfscultuur, de individuele behoeften van medewerkers en flexibiliteit voorop stellen. Dit artikel laat bedrijven zien waarom deze drie onderwerpen zo belangrijk zijn en hoe je oplossingen kunt implementeren binnen een organisatie.

Bedrijfscultuur bevorderen

De juiste bedrijfscultuur stimuleren is belangrijk. Sterker nog, bedrijven die verbondenheid centraal stellen in hun bedrijfscultuur, hebben dubbel zoveel kans op productievere medewerkers (ongeacht waar ze werken).2 De opkomst van hybride werk en een verspreid personeelsbestand vereist dat er wordt nagedacht over hoe bedrijven “cultuur voorop” kunnen plaatsen en welke obstakels nu nog in de weg staan. Deze overwegingen zijn enorm belangrijk om een omgeving te creëren waarin medewerkers zich gelukkig, gewaardeerd en productief voelen.

Samen eten is goed voor de bedrijfscultuur. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de werknemers “zeer tevreden” of “erg tevreden” is met hun huidige baan, en dit cijfer stijgt tot 67% voor werknemers die eten als extraatje krijgen.3 Eten helpt collegialiteit te verhogen doordat collega‘s bij elkaar te komen en ideeën uitwisselen. Het aanbieden van eten als personeelsvoordeel laat werknemers zien dat hun tijd, welzijn en geluk op het werk belangrijk zijn. Op hun beurt worden zij daar weer gelukkiger

Een flexibele maaltijdvoorziening—die iedereen samenbrengt, ongeacht waar ze werken—is ook een geweldige manier om collega’s die verspreid werken samen te brengen. In de toekomst zijn teams niet altijd op hetzelfde moment op kantoor. Dit kan leiden tot ongelijkheid en vragen opwekken over eerlijkheid onder medewerkers, wat de bedrijfscultuur kan verzwakken.4 Als een bedrijf bijvoorbeeld alleen op kantoor gratis eten aanbiedt, profiteren alleen de medewerkers op kantoor daarvan. Wie op afstand werkt, moet zelf de kosten dragen voor het bereiden en betalen van hun eten. Alle personeelsvoordelen, en niet alleen als het gaat om eten, moeten flexibel genoeg zijn voor hybride werkpatronen en verspreide teams. Zo zorg je ervoor dat je bedrijf en medewerkers zich kunnen aanpassen en in de toekomst kunnen blijven groeien, naast het feit dat het ook zorgt voor een eerlijkere werkomgeving.

Overal Productief

Een hybride werkveld betekent dat medewerkers wereldwijd op meer locaties dan ooit tevoren werken. Werkplekken werden ontworpen rond het idee dat mensen vijf keer per week naar kantoor zouden komen, aangezien 90% van de wereldwijde beroepsbevolking op kantoor werkte. Maar tegenwoordig heeft 63% van de snelgroeiende bedrijven een “overal productief”-model ingevoerd, dat zich aanpast aan de nieuwe manieren van werken.6 Het omarmen van de “overal productief”-mentaliteit vereist dat bedrijven zowel de ervaringen op kantoor als op afstand moeten heroverwegen

Nu 82% van de bedrijven van plan is over te schakelen op een hybride werkplek, worden kantoorlocaties minder belangrijk. Medewerkers gaan er straks vanuit dat ze maar twee of drie keer per week naar kantoor gaan. En ze zullen de middelen en voordelen nodig hebben die hen helpen productief te zijn, ongeacht waar ze besluiten te werken. Bovendien introduceren sommige bedrijven ook thuiswerkbudgetten, waarbij medewerkers thuis hun eigen werkplekken kunnen inrichten. Door geschikte oplossingen aan te bieden, op kantoor en thuis, kunnen medewerkers zich concentreren, creatief zijn zonder afleidingen en uiteraard productief zijn – waar dan ook.

Veel bedrijven zoeken naar de balans in het creëren van een omgeving waarin medewerkers zowel op kantoor als op afstand succesvol en productief kunnen zijn. Op kantoor wil de helft van de medewerkers graag speciale plekken waar ze kunnen samenkomen.7 Meer dan 50% van de bedrijven is nu van plan om hun kantines, cafés en andere gemeenschappelijke ruimten te herinrichten tot multifunctionele sociale ruimten.8 Veel medewerkers misten die sociale interactie tijdens de pandemie. Meer sociale ruimten op kantoor, waar teams elkaar vaker kunnen ontmoeten om niet-zakelijke en werkgerelateerde onderwerpen te bespreken, is essentieel om de productiviteit te verhogen.

Shot of creative employees having a breakfast meeting outside

Flexibiliteit voor iedereen

De toekomst van werk is geen one-size-fits-all model, en dat geldt ook voor de toekomst van personeelsvoordelen. Daarom wordt het aanbieden van flexibele, op maat gemaakte voordelen essentieel. Volgens MetLife zegt 72% van de medewerkers dat flexibele en op maat gemaakte arbeidsvoorwaarden de loyaliteit ten opzichte van hun werkgever vergroten.9 Nu de toekomst van werk meer divers en verspreid wordt, is het aan bedrijven om flexibele voordelen aanbieden waarmee medewerkers op hun eigen behoeften kunnen inspelen.

De huidige beroepsbevolking beslaat vijf generaties medewerkers, elk met hun eigen prioriteiten. Generatie Z is bijvoorbeeld meer gefocust op voordelen waarmee ze carrière kunnen maken en flexibel kunnen werken, terwijl de oudere generatie X de voorkeur geeft aan kinderopvang en deeltijdcontracten.10 Een flexibele en inclusieve secundaire arbeidsvoorwaardenregeling, met opties die kunnen worden afgestemd op de behoeften van elke medewerker, is essentieel om diversiteit te omarmen.

Voordelen zouden medewerkers en hun uiteenlopende behoeften echt in hun kracht moeten te zetten. Werken op afstand heeft medewerkers meer autonomie en flexibiliteit gebracht. In combinatie met minder woon-werkverkeer en flexibelere werktijden zagen sommige bedrijven een verbetering van de geestelijke gezondheid en minder stress onder hun personeel.11 In de toekomst zullen medewerkers flexibiliteit eisen— 80% van de Europese werknemers zei dat wanneer ze twee vergelijkbare banen aangeboden kregen, ze het aanbod zonder flexibiliteit zouden afwijzen.12 De toekomst van werk biedt een geweldige kans om voordelenpakketten te creëren die een flexibele werkomgeving ondersteunen.

Belangrijkste aandachtspunten bij het herzien van personeelsvoordelen

1. Bepaal wat je bedrijf nodig heeft.

 Als we nadenken over de toekomst van werk en van kantoren, wat is dan het meest zinvol voor je organisatie om zich op te richten? Is dat het verbouwen van kantoorruimtes die socialer te maken of is het iets eenvoudigers, zoals het installeren van de juiste technologieën zodat je medewerkers overal soepel kunnen werken? Als je begrijpt waar het je bedrijf aan ontbrak tijdens de pandemie en waar het naartoe wil in een wereld van hybride werk, krijg je een beter inzicht in het soort werkplek dat je wilt stimuleren.

2. Herzie je personeelsvoordelen.

Kijk tot slot eens naar je huidige personeelsvoordelen en vraag je af of je deze voldoende kunt aanpassen om alle onzekerheden te doorstaan die de toekomst met zich meebrengt. Door ervoor te zorgen dat je voordelenpakket geschikt is voor het flexibele leven van medewerkers, kan je bedrijf veerkrachtig zijn, ongeacht welke nieuwe manieren van werken ons te wachten staan.

3. de uiteenlopende behoeften van medewerkers.

Elke medewerker is uniek, en door op afstand te werken, zijn ze aspecten van hun leven gaan waarderen die ze voorheen misschien niet hadden opgemerkt. Het is moeilijk om elke medewerker gelukkig te maken, maar een flexibel voordelenpakket kan helpen om die verschillen en de unieke behoeften van medewerkers te omarmen. Toon je medewerkers dat er voor hen wordt gezorgd en dat je hen helpt zich te ontplooien, ongeacht waar ze werken.

Inspiratie nodig?
Bekijk Thuisbezorgd.nl for business om je flexibele
personeelsvoordelenpakket uit te breiden:
Wij zijn Thuisbezorgd.nl for business, het personeelsvoordelen programma
van Thuisbezorgd.nl. Ons doel is om je medewerkers te versterken met
eten. Door je medewerkers een flexibel maaltijdtegoed aan te bieden,
kunnen zij genieten van een welverdiende maaltijd onder jouw vooraf
bepaalde voorwaarden.

Meer informatie

 

Nieuwsbank banner