Deskundigheden

De ideale werkplek

Door je werkplek zo optimaal mogelijk in te richten, gaat de productiviteit omhoog en kan het ziekteverzuim dalen. Het is dus zeker de moeite waard om met enkele aanpassingen je werkplek zo ergonomisch verantwoord mogelijk in te richten. Hieronder enkele tips om de werkplek optimaal in te stellen.

Er zijn diverse onderdelen die bijdragen aan een gezonde en ergonomische werkplek:
1. Kijkafstand
2. Kijkhoek
3. Hoek boven-onderarm
4. Documenten
5. Toetsenbord
6. Lumbaalsteun
7. Armleggers
8. Hoogte tafel
9. Hoek boven- en onderbeen
10. Diepte werkblad
11. Hoogte bureaustoel
12. Vrije beenruimte

Om je werkplek optimaal te benutten en in te richten is het van belang om rekening te houden met de bovenstaande 12 punten. Nieuwsgierig naar onze tips? Lees hieronder alles over ergonomisch werken.

1. Kijkafstand
Het is belangrijk dat het beeldschermformaat en de kijkafstand op elkaar afgestemd zijn. Bij een beeldschermformaat van 14 inch is een kijkafstand van 50 cm optimaal, 50 tot 70 cm is acceptabel. Bij een beeldscherm van 15 inch is een kijkafstand van 60 cm optimaal, 55 tot 75 cm is acceptabel. Als het beeldscherm 17/18 inch is moet de kijkafstand voor een optimaal resultaat 70 cm zijn. 60 tot 85 cm is acceptabel. Bij een beeldscherm van 21/22 inch is een afstand van 90 cm optimaal, 75 tot 105 cm is acceptabel.

2. Kijkhoek
De optimale kijkhoek is tussen de 20 en 22°.

3. Hoek boven-onderarm
De optimale hoek tussen boven- en onderarm is 90°. Daarbij is het belangrijk dat de schouders ontspannen zijn en de onderarm steunt op de armlegger. Let op! Je armen wegen meer dan je denkt. Worden de armen niet goed ondersteund tijdens het zitten dan betekent dit een aanzienlijke toename van de belasting voor de nek-schouderspieren.

4. Documenten
Als er veel met documenten wordt gewerkt, dient men een documenthouder te gebruiken. Hiermee kan het te lezen document meer rechtop worden geplaatst, waardoor de nekbelasting verminderd. De documenthouder moet vrij op het werkvlak kunnen worden geplaatst tussen beeldscherm en toetsenbord. De hoek van de documenthouder moet goed instelbaar zijn en de documenthouder moet groot genoeg en stevig zijn. Werk je met een laptop en heb je een losse muis en toetsenbord? Dan kun je de Ergo-Q 330 laptopstandaard gebruiken. Dit laptopstandaard beschikt over een ingebouwde documenthouder. Hiermee heb je dus een twee in één oplossing voor zowel je laptop als documenten.

5. Toetsenbord
De juiste positie van het toetsenbord is recht voor het lichaam op ongeveer 10 cm van de rand van het bureaublad. De pootjes van het

toetsenbord worden ingeklapt. Indien je het numerieke gedeelte van je toetsenbord weinig gebruikt, wordt een compact toetsenbord aanbevolen, zodat de reikafstand naar de muis wordt verkort.

6. Lumbaalsteun
Ga rechtop zitten en breng de onderkant van de rugleuning op zo’n hoogte dat de bolling van de rugleuning zich op de hoogte van de holling van je onderrug bevindt.

7. Armleggers
Stel de armleggerhoogte zo in dat de onderarm steunt en de schouders ontspannen zijn. De diepte van de armlegger moet zo worden ingesteld dat de onderarm steun heeft en je met je stoel goed kan aanschuiven aan je bureau. De breedte van de armlegger moet dusdanig zijn ingesteld dat de armen op korte afstand van je lichaam zijn gepositioneerd.

8. Hoogte tafel
Als je de armleggers op de juiste manier hebt ingesteld (zie boven), moet het bureaublad op dezelfde hoogte als de armlegger worden ingesteld op het moment dat je op de stoel zit. Let op! De armlegger gaat omhoog als je opstaat. De tafelhoogte moet instelbaar zijn van 62 tot 82 cm.

9. Hoek boven-onderbeen
Als je op de stoel zit, moeten je voeten goed op de grond en je benen een hoek van 90° maken.

10. Diepte werkblad
Het werkblad moet minimaal 120 cm breed zijn en voldoende diep om de juiste kijkafstand bij de gebruikte maat beeldscherm te realiseren. Gemiddeld is een diepte van 80 cm voldoende als gebruik wordt gemaakt van een flatscreen.

11. Hoogte bureaustoel
De juiste hoogte van de bureaustoel kun je bepalen door voor de stoel te gaan staan met de knieschijf tegen de voorkant van de zitting. Als de knieschijf net boven de zitting uitkomt, is de zithoogte goed ingesteld. Daarbij moeten de voeten altijd goed op de grond komen en de hoek van boven- en onderbeen circa 90° zijn. In ons assortiment vind je verschillende ergonomische bureaustoelen die goed in te stellen zijn op ieders lichaam.

12. Vrije beenruimte
De beenruimte onder de tafel moet minimaal 65 cm diep en 60 cm breed zijn op de plaatsen waar men aan het beeldscherm werkt.

Mocht je er met bovenstaande tips niet helemaal uitkomen helpen we je graag verder. 

Meer informatie
Nieuwsbank banner