Deskundigheden

4 Bouwstenen voor een gezond & veilig binnenklimaat

‘Tijdens de proef met luchtzuivering viel het zelfs de collega’s die het meest sceptisch waren over de proef  op dat de lucht frisser was.’ André Visser, sectordirecteur vmbo/mavo van CSG De Lage Waard

In een gezond en veilig binnenklimaat ademen medewerkers en bezoekers schone lucht in, vrij van fijnstof, virussen, allergenen en ander vuil. Zo is ook de ervaring van CSG De Lage Waard in Papendrecht, die begin dit jaar investeerde in luchtzuivering. Natuurlijk wil elke organisatie voor zijn medewerkers de best mogelijke luchtkwaliteit om te excelleren. Maar hoe pakt u dat aan? Met deze 4 bouwstenen zorgt u, net als CSG De Lage Waard, voor een gezond en veilig binnenklimaat, nu en in de toekomst.

André Visser, sectordirecteur vmbo/mavo van CSG De Lage Waard gelooft dat een combinatie van goede luchtcirculatie en luchtreiniging de toekomst heeft. Met behulp van luchtreinigingsexpert Habitat Solutions zitten de leerlingen op zijn school  in schone en veilige lucht. Op basis van data en ervaring pleit Habitat Solutions voor een gelaagde aanpak, die bestaat uit 4 bouwstenen: monitoring, ventilatie, luchtreiniging en virusbescherming. Elke bouwsteen kan apart geïmplementeerd worden. Samen versterken ze elkaar en zorgen ze voor schone, veilige en gezonde lucht in elke ruimte. ‘Het is lang niet voor iedereen bekend welke mogelijkheden er zijn om de luchtkwaliteit in een ruimte te verbeteren’, legt Rob Jansen, directeur van Habitat Solutions, uit. ‘De nadruk ligt nu sterk op ventilatie maar die trajecten duren vaak lang en kosten veel geld. De 4 bouwstenen geven gebouwbeheerders direct duidelijke handvatten voor het verbeteren van hun luchtkwaliteit.’

Bouwsteen 1: Monitoring

24/7 inzicht in het binnenklimaat

Als u de luchtkwaliteit wilt verbeteren kunt u niet zonder meter. De juiste luchtkwaliteitsmeter meet fijnstof, CO2, VOC’s, luchtvochtigheid en temperatuur en geeft zo 24/7 inzicht in het binnenklimaat. Voor veel bedrijven is het een hele geruststelling om te zien hoe schoon de binnenlucht is in vergelijking tot buiten na het plaatsen van luchtreinigers. In de optimale situatie wordt de data ook gebruikt om het binnenklimaat aan te sturen. De ventilatie kan bijvoorbeeld harder gaan draaien als de CO2 stijgt of omschakelen naar recirculatie als de luchtkwaliteit buiten slecht is.

Bouwsteen 2: Ventilatie

Een gezonde CO2 en luchtvochtigheid

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de ventilatie bij veel bedrijven niet op orde is. Zij zijn aangewezen op het openen van ramen. Dat is echter lang niet genoeg om de lucht te verversen. Sterker nog; met  het openen van ramen kan ook vuile lucht naar binnen worden gehaald. Ook zorgt het voor sterke schommelingen in temperatuur, in de winter zelfs ver onder een comfortabele temperatuur. Met plug & play luchtreiniging is bescherming tegen virussen op korte termijn ook eenvoudig te realiseren en hoeven de ramen niet open. Mechanische ventilatie is wel een belangrijke bouwsteen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Ventilatie zetten we in om CO2 te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtvochtigheid. In kantoortuinen met veel medewerkers bij elkaar kan CO2 pieken, met vermoeidheid en slechtere concentratie tot gevolg.

Bouwsteen 3: Luchtreiniging

99,99% minder fijnstof, virussen en allergenen

Voor gebouwen die geen of onvoldoende ventilatie hebben, zijn luchtreinigers van vitaal belang. Vooral in coronatijd! Met LightAir CellFlow luchtreinigers brengt u het aantal virussen snel terug tot vrijwel nul. Deze mobiele luchtreinigers bieden een kostenefficiënte en praktische oplossing voor elke organisatie.

Naast virussen verwijderen deze luchtreinigers ook fijnstof, pollen en ander vuil uit de lucht. Ook post-corona zijn luchtreinigers daarom dan van grote waarde, al dan niet in combinatie met ventilatie. Bedrijfsgebouwen staan vaak langs drukke wegen waar fijnstofconcentraties hoog zijn. Fijnstof komt van buiten naar binnen. Dit uit zich in moeite met concentreren, hoofdpijn en andere gezondheidsklachten.

Alle medewerkers merken het verschil in concentratie en prestatie, maar voor werknemers met astma en allergie is luchtreiniging helemaal een must. Nog ver voor corona vielen zij al uit door een slechte luchtkwaliteit. Dankzij luchtreiniging hebben zij nu dezelfde kansen op de arbeidsmarkt om hun potentieel te laten zien.

“De combinatie van goede luchtcirculatie en luchtreiniging is de beste oplossing voor de toekomst”, André Visser, directeur CSG De Lage Waard.

‘Het geeft een goed gevoel als je ziet hoeveel vuil er op de luchtreiniger neerslaat’, zegt André Visser, sectordirecteur vmbo/mavo van CSG De Lage Waard in Papendrecht. De school heeft geïnvesteerd in LightAir luchtzuivering. Directe aanleiding was corona. ‘Toen Habitat Solutions ons benaderde om een proef te doen met luchtzuivering, waren we eigenlijk helemaal niet van plan om hier in te investeren.’ Het oudere schoolgebouw en de nieuwbouwplannen die er al lagen, maakten investeren in ventilatie ook niet aantrekkelijk. ‘Maar tijdens de proef met luchtzuivering in één lokaal viel het zelfs de collega’s die het meest sceptisch waren over de proef  op dat de lucht frisser was.’, aldus Visser. Uiteindelijk besloot de school om een kwart van de lokalen uit te rusten met luchtreinigers en virusbescherming. De luchtzuivering bevalt goed en mogelijk dat op een later moment meer lokalen zullen volgen. ‘De combinatie van goede luchtcirculatie en luchtreiniging is de beste oplossing voor de toekomst’, besluit Visser.

Bouwsteen 4: Virusbescherming

Verlaag het risico op virusoverdracht en reduceer verzuim

Zonder twijfel de belangrijkste bouwsteen in de huidige coronapandemie: virusbescherming. Corona maar ook een ouderwetse griep gaan als een lopend vuurtje over een afdeling. Met LightAir virusbescherming voorkomt u besmetting tussen personen en daarmee verzuim en uitval.

LightAir IonFlow virus luchtreinigers verlagen het risico op virusoverdracht met maar liefst 97%. Deze luchtreinigers kunt u morgen al in huis hebben en vragen geen installatie. De IonFlow viruskillers verspreiden miljarden ionen per seconde zonder daarbij ozon te produceren. De ionen hechten zich aan alle virusdeeltjes in de lucht, groot en heel klein. Virussen kunnen hier niet tegen en worden zo onschadelijk gemaakt. Dit is in 2015 aangetoond met een langjarige studie aan het gerenommeerde Zweedse Karolinska Instituut met het influenza virus. De conclusies zijn gepubliceerd in het blad Nature Scientific Reports. De resultaten zijn vorig jaar bevestigd met het coronavirus. Het is daarmee de enige luchtreiniger die wetenschappelijk bewezen in staat is om het risico op virusoverdracht via de lucht met 97% te verlagen. In combinatie met de LightAir CellFlow luchtreinigers is het risico op aerosole virusoverdracht zelfs nihil.

Welke bouwstenen zet u in?

Als u op korte termijn de beste bescherming wilt tegen corona adviseren wij om nu vooral in te zetten op virusbescherming. Als de ventilatie onvoldoende is of niet voorzien is van goede filters raden we aan om dit direct te combineren met luchtreiniging voor een dubbele bescherming tegen virussen. Het beste resultaat haalt u uiteindelijk door alle 4 de bouwstenen te combineren. Habitat Solutions denkt graag mee over de inzet van luchtreiniging voor uw binnenklimaat. Neem contact op voor een demonstratie op locatie. 

Meer informatie
Nieuwsbank banner