Cartoons

Volop ergernis op kantoor

De Nederlandse en Belgische culturen op kantoor vloeien steeds meer in elkaar over nu het beneluxeren – de concentratie van Beneluxbedrijven in een regio – volop aan de gang is. Toch blijven er ergernissen bestaan tussen kantoormedewerkers uit de twee ver-schillen landen.

Zo hebben Belgische werknemers, in tegenstelling tot Nederlanders, veel meer moeite met mensen die op het werk lange gesprekken voeren over privéaangelegenheden en hebben Nederlanders, meer dan de Belgen, een hekel aan mensen die de kantjes er van aflopen. Dat blijkt uit een onder-zoek van Regus, aanbieder van flexibele werkplekken. Vooral in het grens-gebied van Nederland is sprake van beneluxering, omdat uit oogpunt van kostenbesparing kantoren worden samengebracht. Uit de steekproef blijkt dat mensen zich tot in de details aan elkaar kunnen ergeren, wat ten nadele komt van de productiviteit. Zo hekelen Nederlanders en Belgen mensen die zich niet passend kleden in een kantooromgeving, of aan mensen die in zakelijke clichés praten. De onderzoekcijfers laten duidelijk zien waar Nederlanders en Belgen zich het meest aan ergeren.

Een top 5
1) Zowel de Nederlanders als Belgen balen ervan als kantoormensen deadlines en afspraken niet respecteren: 58,4 procent van de Nederlanders tegenover 57,7 procent van de Belgen.

2) Collega’s die weigeren fouten toe te geven of verantwoordelijkheid te nemen is voor beide bevolkingsgroepen een werkhouding die ze maar moeilijk kunnen verteren. Nederlanders (55,4 procent) ergeren zich daar net iets meer aan dan de Belgen (52,1 procent).

3) Op een derde plaats in de lijst van ergernissen staat voor Nederlanders de collega’s die de kantjes eraf lopen (43,6 procent). Belgen hebben daar minder moeite mee. Zij hekelen dan sneller mensen die kwaadspreken of roddelen over een ander, stelt 29,2 procent.

4) Voor Nederlanders komt roddelen met 35,6 procent op een vierde plaats. De kantjes eraf lopen komt voor de Belgen (27 procent) op een vierde plaats. Hetzelfde percentage van de zuiderburen heeft ook moeite met kantoor-mensen die luidruchtig telefoneren of privégesprekken voeren.

5) Schreeuwerig telefoneren of privégesprekken voeren is voor 19,8 procent van de Nederlanders een ergernis, terwijl 24,7 procent van de Belgen een vijfde plaats inruimen voor collega’s die vlakbij zitten en een mail sturen in plaats van gewoon iets te vragen.