Cartoons

Vers, gezond en duurzaam eten in GreenPort NHN

GreenPort Noord-Holland Noord wil zich als één van de gezondste regio’s van Nederland op de kaart zetten. Daarvoor werd de samen-werking aangegaan met stichting Diverzio. Er zijn de voorbije maanden diverse initiatieven ontwikkeld, onder meer richting ziekenhuizen en zorg-instellingen. Onder het motto ‘Lekker eten doe je samen’ werden de ervaringen gedeeld in het AFAS Stadion in Alkmaar, vergezeld van een gezond diner uit eigen streek.

Er is de afgelopen maanden niet stilgezeten in Noord-Holland Noord. Eén van de speerpunten waarop is ingestoken is gezonder, verser en smake- lijker gaan eten, zowel voor cliënten van ziekenhuizen als zorginstellingen. Het Westfriesgasthuis in Hoorn en stichting Vrijwaard in Den Helder gingen hier als eerste mee aan de slag. Niemand minder dan topkok Ron Blaauw stelde een aantal menu’s op basis van gezonde producten uit de eigen regio samen voor het ziekenhuis. Een ander initiatief was de start van een zogenaamde ‘buurtkeuken’ in Alkmaar. Daar kunnen ouderen samen komen eten, waardoor ze langer thuis kunnen blijven wonen. GreenPort Noord-Holland Noord, GGD Hollands Noorden en stichting Diverzio deelden de eerste successen tijdens een bijeenkomst in het voetbalstadion van AZ, waarvoor een breed bestand aan verantwoordelijken op het gebied van gezondheid en voeding was uitgenodigd. In de Kees Kist Lounge mocht Koen Nouws Keij namens Diverzio stilstaan bij de problematiek van onder- voeding, voedselverspilling en voedingskosten in de zorg. Hij droeg op in-spirerende wijze oplossingen aan, waarbij investeren in de kwaliteit van eten en drinken centraal stond. Door kwetsbare inwoners van Noord-Holland duurzame en gezonde maaltijden aan te bieden wordt bijgedragen aan een hogere kwaliteit van leven.

Praktijk

Dat dit in de praktijk al werkt werd geïllustreerd door Nils van Mourik, manager facilitair bedrijf van het Westfriesgasthuis. De gevleugelde uit-spraak van Socrates ‘laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’ kwam ook in zijn presentatie voorbij. Namens stichting Vrijwaard vertelde Grietje de Vries over het inge-slagen innovatie-ontwikkeltraject, waarbij een betaalbare, gezonde en duurzame invulling van eten en drinken voor ouderen in Den Helder centraal staat. Studenten van de Kenniswerkplaats deelden hun ervaringen uit het onderzoek naar de buurtkeuken in Alkmaar, waarmee thema’s als ondervoeding en vereen- aming te lijf worden gegaan. Programmamanager Rian van Dam van GreenPort NHN sloeg een brug naar de politiek en kon melden dat er veel interesse is van regionale gemeenten, maar ook van zorgaanbieders en zelfs vanuit de Tweede Kamer. Het belang van samen-werking werd nog maar eens benadrukt en de eerste vervolgafspraken zijn al gemaakt. Tijdens de bijeenkomst mocht een gezonde en duurzame maaltijd natuurlijk niet ontbreken. Koks van AZ en het Westfriesgasthuis gingen aan de slag met de menu’s van Ron Blaauw en schotelden hun gasten een heerlijk gezond, vers en duurzaam dinerbuffet voor. Aan het eind van de avond was er gelegenheid om de voetbalwedstrijd AZ – Cambuur te bekijken.