Cartoons

Nederlander kritisch op werkomgeving

Ruim een kwart van de Nederlandse werknemers is ontevreden over zijn werkomgeving. Werknemers moeten zelf een omgeving kunnen kiezen die hen inspireert in hun werk.

Dat stellen de vacaturesites StepStone en Totaljobs.com na een gezamenlijk onderzoek in negen Europese landen. Overigens zijn de Nederlandse werknemers minder kritisch op hun werkomgeving dan de Denen (48 procent), Engelsen (46 procent), Oostenrijkers (40 procent) en Belgen (35 procent). De kwaliteit van de werkomgeving is bijzonder belangrijk aangezien we de meeste tijd van ons leven daar doorbrengen. Daarom moet die omgeving dan ook inspirerend werken, stelt John Salt, website-directeur bij Totaljobs. ‘Door moderne technologieën kan de werkvloer veel flexibeler worden beheerd. Bedrijven zouden van die kansen gebruik moeten proberen te maken om aan hun werknemers de mogelijkheid te bieden een omgeving te kiezen die voor hen persoonlijk het meest inspirerend werkt.’
Op kantoor zelf moet volgens Salt meer aandacht worden besteed aan een aantrekkelijke en comfortabele aankleding van de werkplek. Dat draagt volgens hem bij aan de creatie van een gemotiveerd en tevreden personeelsbestand. Werknemers zelf mogen best meer van zich laten horen, stelt Salt verder. ‘Ze zouden niet alleen oog moeten hebben voor het professionele aanbod van potentiële werkgevers, maar ook aandacht moeten hebben voor de kwaliteit van de werkvloer.’ Een motiverende werkomgeving zal volgens hem een positieve impact hebben de kwaliteit van het geleverde werk en de werknemerstevredenheid. Overigens is ook 27 procent van de Nederlandse werknemers juist wel enthousiast over zijn werkomgeving. Daarmee zijn we koploper in Europa, gevolgd door Frankrijk en Zwitserland (24 procent) en Zweden (22 procent). In België wordt een score gehaald van 19 procent.