Cartoons

Meat free Mondays op Radboud Universiteit Nijmegen

De Radboud Universiteit in Nijmegen begint met de zogenoemde ‘meat free mondays’. Dit houdt in dat vlees voortaan taboe is op de maandag. Het sau-cijzenbroodje, het broodje kroket en het kommetje kippensoep zijn dan niet meer verkrijgbaar in de kantines op de campus. Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol op de universiteit.

Duurzaam
“Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol op de universiteit”, weet David Niessen. Hij is chefkok op de Nijmeegse campus. “En op deze manier spelen we daar op in. Voor de aankomende weken zijn alle gerechten al uitgedacht. Sommige daarvan zijn trouwens niet alleen vegetarisch, maar ook veganistisch.” In 2013 werd al bekend dat UMC St. Radboud niet langer eer menu’s met plofkip serveert aan patiënten. Niet alleen in universiteits- restaurant de Refter, maar ook niet meer in andere kantines op de campus. Dat paste toen volgens een woordvoerder al niet meer bij ‘een duurzame universiteit’. Evenals de andere academische ziekenhuizen schakelde het Radboud toen al over op scharrelkippen om zo de duurzame productie van vlees te bevorderen. Meningen verdeeld Studenten en medewerkers reageren bijzonder verdeeld. De meningen lopen uiteen van ‘super- initiatief’ tot ‘betutteling’ en ‘waar bemoeien ze zich mee?’ Het facilitair bedrijf, dat verantwoordelijk is voor de catering, houdt de proef tot eind juni. Daarna volgt een evaluatie. Mocht blijken dat de meat free mondays aanslaan, worden deze na de zomer permanent ingevoerd.