Cartoons

Leegstand in verzorgingstehuizen dreigt

Zorgondernemersorganisatie Actiz is bezorgd over de gevolgen van plannen van de overheid om ouderen met een lichte medische indicatie voortaan niet meer op te nemen in verzorgingstehuizen maar thuis te verzorgen. Hierdoor dreigt onder meer leegstand in verzorgings-tehuizen.

Ouderen die lichte zorg nodig hebben moeten vanaf 2013 langer thuis wonen en daar verzorgd worden. Actiz noemt als bijkomend probleem dat hun woning daarvoor meestal niet goed is uitgerust waardoor ze moeten verhuizen naar een aangepaste woning. Van deze woningen zijn er bovendien nog niet genoeg. Volgens Actiz bagatelliseert de overheid de gevolgen van de beoogde maatregelen door bijvoorbeeld te opperen dat de lege woningen in tehuizen kunnen worden opgevuld door studenten.

Aan het vinden van alternatieve bestemmingen voor deze panden zitten namelijk nogal wat haken en ogen, zegt een woordvoerster van Actiz. ‘Studenten kun je niet zomaar tussen de ouderen laten wonen in een gebouw dat is ingericht voor zorg’, zegt de woordvoerster. Studenten-huisvesting in een verzorgingstehuis is volgens haar pas een optie als het betrokken gebouw voor een groot deel of geheel leegstaat. Vervolgens moet de gemeente instemmen met een verandering van het bestemmingsplan. Daarnaast heeft niet iedere stad behoefte aan studentenwoningen, zegt Actiz. Ook noemt Actiz de leegstand in verzorgingstehuizen tegenstrijdig met de toename van de vergrijzing. De groep ouderen – en daarmee de vraag naar zwaardere zorg- stijgt de komende jaren juist. Om deze reden moeten verzorgingshuizen omgebouwd worden tot verpleeghuizen, maar daar moet de politiek ons tijd voor geven, aldus Actiz.