Cartoons

Insecten eten eerste keer het moeilijkst

Meelwormen met kaassmaak, snoep met mieren of gefrituurde sprinkhanen. Als het aan het centrum Insectpoint ligt wordt het eten van insecten in Nederland heel normaal. Vorige week ging het centrum open als onderdeel van het BioScience Center in Lelystad.

Het centrum is een initiatief van de universiteit van Wageningen (Wageningen UR). Bedrijven die insecten kweken, maar ook vee- en groothandelsbedrijven waren bij de opening aanwezig. Het doel van het centrum is om deze bedrijven meer samen te laten werken. Veebedrijven kunnen insecten gebruiken als eiwitrijk voer voor hun dieren en met groothandels wordt gekeken waar de consument het meest behoefte aan heeft. Bijvoorbeeld insecten die verwerkt zijn in andere voedingsproducten, of juist hele insecten die kunnen worden gegeten. Insecten eten heeft veel voordelen, zegt een woordvoerder van een bedrijf dat eetbare insecten verkoopt. ‘Ze smaken goed, zijn heel gezond, en kunnen duurzaam worden gekweekt.’ Desondanks vinden veel mensen het volgens de woordvoerder een beetje een eng idee om insecten in hun mond te stoppen. Maar, benadrukt hij: ‘Het eten van insecten is de eerste keer het moeilijkst, maar daarna wordt het steeds makkelijker.’ Onlangs opende Rentokil nog haar Pestaurant, waar choco-sprinkhanen, schorpioenlolly’s en geroosterde meelwormen op het menu staan. Volgens de daar aanwezige entomoloog Peter Timmermans, gaat de Nederlandse consument de komende jaren meer en vaker insecten eten. ‘Het eten van insecten is veel gunstiger voor het milieu, qua CO2-uitstoot bijvoorbeeld. Er is veel minder nodig voor een kilo insectenvlees dan voor een kilo rundvlees. Er is ook al een vegetarische burger, op basis van insecteneiwit en er zijn zelfs kookboeken geschreven. Het zou misschien wel heel goed zijn wanneer McDonald’s een insecten-burger op de kaart zou zetten. Dan kan het eten van insecten letterlijk en figuurlijk ingeburgerd raken.’