Bureaus

Bureaus

Een kantoor is een bedrijfsruimte waarin allerlei administratieve handelingen, besprekingen, vergaderingen en overleg worden uitgevoerd. De inrichting maakt deze bedrijfsruimte functioneel en een bureau maakt het mogelijk om alle noodzakelijke handelingen te kunnen verrichten en apparatuur erop te plaatsen. Is het bureau voorzien van laden dan kan hierin ook opslag plaatsvinden. Een goede inrichting zal uiteindelijk een toegevoegde waarde zijn voor de organisatie.


Facilitair

Het inkopen van bureaus voor een organisatie kent veel raakvlakken met het facilitair management. Het is de taak van de facilitair manager om de fysieke inrichting van een werkruimte goed te coördineren, te beheren en vast stellen hoe en wat waar geplaatst moet gaan worden. Bij de inkoop en het inrichting van bureaus moet een facilitair manager rekening houden met verschillende punten vanuit de organisatie. Zo is de beschikbare ruimte van cruciaal belang bij het incalculeren van de bureaus en is ook de functionaliteit van een werkplek een belangrijk onderdeel om over na te denken bij de aanschaf en plaatsing van bureaus.


Bureaus op de werkvloer

Wanneer er wordt gesproken over de bureaus binnen een organisatie, wordt er niet alleen bedoeld hoe een bureau er uit moet komen te zien, maar ook het gebruik van materiaal, de beschikbare ruimte, de belastbaarheid, de functionaliteit en op ergonomisch vlak is het ook belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de wensen en behoeften van de gebruiker. Wanneer een medewerker zich bevindt in een prettige werkomgeving (waar een verstelbaar bureau ook aan bijdraagt) zal de productiviteit van de medewerker gaan toenemen. Een goede zithouding is van groot belang en wanneer bureaus niet kunnen voldoen aan het hebben van een goede zithouding kan dit op den duur gaan lijden tot een verminderde productiviteit.


Innovatie

Er zijn verschillende innovaties wat betreft bureaus. Een zit/sta tafel bijvoorbeeld. Het is algemeen bekend dat lang zitten niet bevorderlijk is voor een gezonde werkhouding. Door middel van zittend werken af te wisselen met staand werken, worden bepaalde klachten al positief beïnvloed. De bureaus worden ook steeds ‘slimmer’. Zo kan het de voorkeuren van specifieke medewerkers onthouden. Met een druk op de knop past het bureau zich aan en stelt zichzelf op de gewenste, eerder gebruikte hoogte in.

Ergonomische werkplek
Door ergonomie toe te passen op de werkplek verbetert de productiviteit van de medewerker. Tevens is het belangrijk dat naast het toepassen van ergonomie, het comfort behouden blijft. Opmerkelijk is dat werkgevers en werknemers vaak niet goed op de hoogte zijn van het belang van een goed afgestemde werkomgeving. Door hierin goede toelichting te verlenen kan daarin verandering komen. Een ergonomisch bureau draagt bij aan een productieve werkomgeving en is de centrale basis van het kantoor. Achter een bureau worden ideeën ontwikkeld en uitgevoerd. Iedere medewerker zal zo zijn eigen wensen en behoeften hebben aan zo’n bureau. Daarom zijn er verschillende mogelijkheden in stijl, kleur en kwaliteit. 

Belangrijk is dan te weten wat de functionaliteit van zo’n werkplek is:

 • Flexwerkplek; 
 • Vergaderruimte 
 • Directiekantoor 
 • Kantine; 
 • Entree.

Middelen/materialen

Duurzaamheid en MVO zijn op dit moment trending topic. Denken vanuit de gebruiker wordt steeds belangrijker en het creëren van een prettige werkomgeving door middel van goed kantoormeubilair draagt daar zijn steentje aan bij. Het inzichtelijk hebben van de kosten en baten is daarbij erg belangrijk. Een kosten- en batenanalyse is daarom wenselijk. Er kan daarbij gebruik worden gemaakt van onderstaand stappenplan:

 • wat zijn de behoeften en wensen?
 • concept opstellen;
 • ontwerpen;
 • goedkeuring;
 • leveranciers zoeken;
 • vraag offertes op;
 • besluit;
 • implementeren.

Belangrijkste normen

NEN-EN 527 geeft een normering aan voor onder andere bureaus en werktafels. De normering is onderverdeeld in 3 subcategorieën.

 • Afmeting 
 • Veiligheidseisen 
 • Methoden voor bepaling van stabiliteit van constructie.