Buitenverlichting

Buitenverlichting

De juiste verlichting kan bijdragen aan het goede imago van een organisatie. Verlichting zorgt er namelijk voor dat het karakter van bijvoorbeeld de gevel en de begroeiing daarvan een goede indruk achterlaten bij het publiek. Zodra duidelijk is wat de organisatie wil uitstralen en wat de identiteit van de organisatie is, kan er gewerkt worden aan het juiste imago daarvan. Dit kan op veel verschillende manieren en verlichting is daar een van. Ook het gebouw en het terrein aanlichten in het kader van de veiligheid is preventief.


Facilitair

Licht wordt vaak geassocieerd met veiligheid en gezelligheid. Daarentegen wordt kunstlicht in de nacht vaak als storend ervaren. Buitenverlichting dient niet alleen voor de bevordering van het bedrijfsimago, maar ook ter preventie van ongenodigde gasten en juist het verwelkomen van gewenste gasten. Als facilitair manager zijn er dus een tal van zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. 


Soorten

Buitenverlichting met sensor
Buitenverlichting met sensor werkt vaak met een  bewegingssensor. Dit is per pand en bedrijf aan te passen op de wensen en behoeften van de organisatie. Vaak is men er niet van gediend dat de buitenverlichting bij elke beweging aan en uit gaat. Buitenverlichting met een sensor is relatief zuinig en springt in principe alleen aan wanneer het ook echt nodig is. Een buitenlamp zorgt er niet alleen voor dat gewenste gasten welkom worden geheten, maar ongewenste gasten zullen hiervan schrikken en minder snel dit pand nog een keer komen bezoeken.

Ledverlichting
Light Emitting Diode, ook wel LED verlichting genoemd, is een klein lampje en wordt al een aantal jaar gebruikt in veel huishoudens, denk daarbij bijvoorbeeld aan de rode lampjes  van je wekker of het stand-by lampje van je tv ontvangen. Tegenwoordig wordt de ledverlichting ook toegepast in kantoorruimtes en andere werkgelegenheden. Led is namelijk erg efficiënt en te verkrijgen in verschillende kleuren. Wanneer men spreekt over een ledlamp, wordt hiermee bedoeld dat er verschillende LED’s in een lamp zijn geplaatst. Door de lange levensduur van de lamp, hebben ze bijna geen onderhoud nodig.

LED schijnwerpers
LED schijnwerpers zijn een stuk energiezuiniger dan de gewone schijnwerpers die nog veel worden gebruikt voor het buitenterrein. Ledschijnwerpers is een hele investering, maar zal zich normaal gesproken terugverdienen door het lage stroomverbruik van de ledlamp. Het gebruik van ledverlichting draagt ook bij aan het hebben van een duurzame organisatie.  Ondanks dat ledverlichting een laag stroomverbruik heeft, produceert het behoorlijk wat licht en houdt het ongenodigde gasten buiten de deur. Het hebben van deze schijnwerper brengt nog een voordeel met zich mee. Ledverlichting is namelijk veel beter bestand tegen heftige weersomstandigheden.


Trends en ontwikkelingen

Het verlichten van uw buitenterrein is goed te doen met ledverlichting. Het is tegenwoordig steeds meer een trend dat bedrijven hun buitenterrein verlichtingen met groene ledverlichting, omdat de kleur groen een zachte en natuurlijke uitstraling heeft voor de omgeving. Het zachte licht is beter voor de flora en fauna en minder hinderlijk voor buren. het groene licht een ook stuk prettiger voor de beveiligingssurveillanten. Deze verlichting zorgt er namelijk voor dat de surveillant minder licht ontvangt. Wanneer het donker is hoeven de ogen dus niet te wennen aan de hoeveelheid licht. Toch kan men met dit licht goed zien wat er gebeurt.


Toepassingen

Buitenverlichting wordt vaak toegepast op gemeentegronden, dorps- en stadcentra, infrastructuur en natuurlijk bedrijfspanden. Niet alleen wordt buitenverlichting gebruikt ter beveiliging van een bepaald object, maar buitenverlichting wordt ook gebruikt om een bepaalde beleving op te wekken bij mensen. Verlichting kan namelijk voor veel sfeer zorgen op een evenement met bepaalde thema’s.


Normen, wet- en regelgeving

In Nederland is er geen wet wat betreft lichthinder. In de wet milieubeheer wordt wel beschreven wat organisaties wel of niet mogen. Licht wordt hierin wel genoemd, maar alleen in de glastuinbouw.

Wel is er een verordening energie-efficiënte verlichting opgesteld welke eisen bevat voor industriële, kantoor- en openbare straatverlichting. Deze is gebaseerd op de Ecodesign richtlijn welke inmiddels niet meer wordt gebruikt. De eisen welke omschreven staan in deze verordening zijn opgesteld door de Europese Commissie en hierin staat vermeld dat ze rond 2017 zo min mogelijk milieuonvriendelijke (straat)verlichting) willen hebben.

Belangrijkste normen
IEC 60364-7-714:2011, is een norm gericht op installatievoorschriften. NEN 1891:2016, een norm over licht en verlichting, het meten ervan en de lichtprestaties.