Buitenmeubilair

Buitenmeubilair

Onder buitenmeubilair vallen alledaagse meubels die worden gebruikt door mensen in en rondom het pand van een organisatie en worden ontworpen voor gebruiksgemak en bescherming. Buitenmeubilair kan op maat worden gemaakt en grootschalig geproduceerd worden. De manier van maken is tevens te achterhalen in de kosten van een speciaal aangepast meubelstuk. Buitenmeubilair en straatmeubilair worden vaak in een woord genoemd. Toch zijn er verschillen. Het grootste verschil is de plaats waar dit meubilair voor bestemd is. Straatmeubilair is een allesomvattende term voor voorwerpen die in de openbare ruimte voor algemene voorziening zorgen, zoals banken, prullenbakken en paaltjes, maar ook wegaanduidingen mogen in dit rijtje niet ontbreken.


Facilitair

De bedrijfstuin is het visitekaartje van de organisatie. Wanneer de buitenruimte goed verzorgd is, geeft dit een goede afspiegeling van het imago van de organisatie. Een goed verzorgde buitenruimte zorgt voor een positief gevoel en wekt vertrouwen op bij zowel klanten als medewerkers. Ook draagt het bij aan de identiteit van de organisatie.Het inkopen van meubilair voor een organisatie kent veel raakvlakken met het facilitair management. Het is de taak van de facilitair manager om de fysieke inrichting van een werkruimte goed te coördineren, te beheren en vast stellen hoe en wat waar geplaatst moet gaan worden. Bij de inkoop en inrichting moet een facilitair manager rekening houden met verschillende punten vanuit de organisatie.


Inrichting

Hoe de buitenruimte van een organisatie eruit komt te zien, is per organisatie verschillend. Het aantal medewerkers per organisatie speelt hierin een grote rol in mee. De buitenruimte van een organisatie moet niet alleen aantrekkelijk, maar ook functioneel zijn. Zo is de beschikbare ruimte van cruciaal belang bij het incalculeren en is ook de functionaliteit een belangrijk onderdeel om over na te denken bij de aanschaf en plaatsing. En zoals eerder benoemd is de bedrijfstuin het visitekaartje van de organisatie dus erg belangrijk dat deze er netjes en verzorgd bij ligt. Een goed doordachte en onderhouden bedrijfstuin zorgt voor een prettige werksfeer en het biedt een ontspannen werkomgeving. Een optimaal ingericht buitenterrein is onmisbaar voor een goede bedrijfsvoering.

Bij de aanschaf van buitenmeubilair moeten er over verschillende onderwerpen beslissingen worden genomen. Wat wil je uitstralen? Wat is het budget? Van welke kleur moet het buitenmeubilair voorzien worden? Hoe wil je dit alles gaan inrichten en? Kortom: er moet een heel plan worden opgesteld.


Soorten

Buitenmeubilair is er in allerlei vormen en maten en wordt vooral ingezet bij bedrijven.

Afvalbakken: er zijn natuurlijk verschillende buitenlocaties en het is prettig als daar ook afvalbakken geplaatst worden. Zo zijn er verschillende soorten en maten. Van grote tot kleine inhoud. Een opvallend of minder opvallend karakter, of juist hele praktische afvalbakken zonder poespas.

Asbakken: bijvoorbeeld rookpalen, abri’s en asbaktegels.

Plantenbakken: een eenvoudige manier om wat kleur aan te brengen rondom het pand. Er zijn verschillende soorten en materialen. Van hout, staal, kunststof, steen en RVS. Vaak zijn deze plantenbakken ook te verkrijgen op een speciaal afgestemde maat.

Banken: buitenbanken zijn bestand tegen weer en wind. Met een rugleuning te verkrijgen, maar ook zonder rugleuning. Van hout en beton tot stalen en kunststof banken.

Picknicktafels: kunnen bestaan uit meerdere delen, maar kunnen ook uit een geheel bestaan.

Stoelen en Hockers: het is natuurlijk prettig wanneer men even kan gaan zitten als zij naar buiten gaan om een frisse neus te halen. Daarvoor zijn ook verschillende opties mogelijk. Er zijn allerlei verschillende soorten en materialen. Van hout, staal, steen en/of RVS.

Parasols: van vrij hangende parasols tot losstaand, klein en groot. Ook hier is een groot scala aan verschillende opties mogelijk. Van aluminium tot muur- en metalen parasols.


Materialen

Buitenmeubilair wordt geproduceerd in verschillende materialen, zoals: hout, staal, RvS, kunststof, steen of beton. Hierbij komen termen als duurzaamheid en energiezuinig om de hoek kijken. Het onderwerp duurzaamheid staat tegenwoordig bij veel (vooral bij grote bedrijven) hoog in het vaandel. Dit omdat ze zich niet permitteren om niet duurzaam bezig te zijn. Daarnaast heeft een MVO-beleid meestal kostenbesparingen tot gevolg. Het meeste buitenmateriaal moet daarnaast hufterproof zijn en bestand zijn tegen vernielingen of vandalisme.