Blogs

Voedingsbodem voor flink wat onzin.

Afbeelding Voedingsbodem

Ik zie de meest fantastische dingen voorbij komen de laatste tijd. Zo’n 2 meter hoge cubicles gemaakt van plexiglas zodat je je collega’s toch nog kan blijven zien. Deuren die je met een voetpedaal open kan doen. Diverse antibacteriële deurklinken. Looproutes door bedrijven met pijlen op de vloer. Hele wandsystemen schuiven voorbij.

Leuk dat iedereen zo meedenkt hoe dat onderhand moet gaan als we weer naar kantoor moeten.

Dus laat ik ook mijn mening hier maar even ventileren. En laat ik dan maar even simpel beginnen met de basis want kennelijk is die basis informatie bij veel mensen niet aanwezig gezien de bovenstaande voorbeelden. Besmetting 1,0 zeg maar. Komt mijn Verpleegkundige achtergrond van een kwart eeuw geleden ook nog eens van pas.

1) Corona is een virus. Dus geen bacterie. Alles wat antibacterieel is, is niet automatisch ook antiviraal. Ook niet als je dit er voor het gemak maar even aan toevoegt in je media uitingen. Als je een antibacteriële deurknop hebt ontwikkeld heeft deze deurknop in 90% van de gevallen geen enkel effect op een virus. In de overige 10% van de gevallen zou het een bepaald effect kunnen laten zien maar dat moet je dan wel wetenschappelijk kunnen aantonen. Dus antibacteriële deurknoppen installeren is op zich geen fout idee, maar het corona virus beperkt het voor geen meter. Ook geen 1,5 meter.

2) Het corona virus is een 10.000st van een millimeter groot. Je kan het met het blote oog niet zien. Als jij dus een mondkapje op doet dat je zelf in elkaar geknutseld hebt van stof of een sok, doe even deze simpele test. Hou het kapje tegen de zon of een felle lamp. Zie je het licht er doorheen schijnen? Dan betekend het dus dat er gaatjes in zitten die jij kan zien. Dus dat kapje werkt voor niet tegen een virus dat meer dan 10.000 keer kleiner is dan het gaatje dat jij ziet.

3) Het corona virus is een lucht gedragen virus. Dit betekend dat het door de lucht dwarrelt en op de luchtstroom mee lift. Het gaat dus niet als een kogel recht van A naar B. Omdat het virus wel een bepaald gewicht heeft zakt het langzaam naar beneden wat dus betekend dat het na een 1.5 meter van de oorsprong ongeveer op de grond ligt. Daar komt dus ook die 1,5 meter afstand vandaan. In situaties met een airco, open ramen, deuren kortom tocht, is dat scherm achter je computer, of die 2 meter hoge wand totaal nutteloos omdat de luchtstroom dat minuscule virus daar ook overheen kan blazen.

4) Het corona virus heeft een dierlijke host nodig om te kunnen overleven. Dat betekend dat het als het buiten de host is een beperkte levensduur heeft. Maar die beperktheid kan flink variëren. Volgens de World Health Organisation hebben tests uitgewezen dat het virus het langst kan overleven op plastic en staal. Tot wel 72 uur. Op koper blijft het maar 4 uur en minder dan 24 uur op karton en papier. Nog even terug naar al dat plexiglas dat ik zie verschijn en die gelamineerde schuif en tussen wanden. Je bent je in deze gevallen dus actief aan het omringen met een voedingsbodem waarop dit virus tot 3 dagen na besmetting kan overleven en jou en anderen kan besmetten. Nergens lees ik iets over schoonmaken of ontsmetten. Denk je echt dat al die plexiglas wandjes die overal opduiken meerdere keren per dag worden gedesinfecteerd. Je mag denk ik blij zijn als het misschien één keer op een dag gebeurt.

De meest leerzame en simpele oefening die ik ooit tijdens mijn opleiding heb gedaan is deze. Ga ergens zitten waar meerdere mensen zijn. Neem 1 object in gedachten dat ‘besmet’ is. Iedereen die dat object aanraakt is ook ‘besmet’ en alles wat zij aanraken is daarna ook ‘besmet’ wat natuurlijk weer anderen kan besmetten. Meestal ben je binnen 10 minuten het overzicht kwijt. En zo lopen besmettingen dus in het echt ook.

Met dit verhaal wil ik niet iedereen de stuipen op het lijf jagen; maar proberen gezond verstand te activeren. In deze situatie is voorkomen gewoon beter dan blussen; om er maar eens een oude slogan tegen aan te gooien. Als je symptomen hebt blijf je thuis en ga je niet met je zelf geknutselde stoffen mondkapje op straat lopen. Dan blijf je binnen en isoleer je je. Mensen waarmee je intensief contact hebt gehad laat je weten dat zij het misschien ook hebben zodat zij zich ook kunnen isoleren. Dus de moraal van dit verhaal is. Gebruik je gezonde verstand en ren niet gedachteloos achter al die (al dan niet goed bedoelde) onzin aan.

Nieuwsbank banner