Blogs

Regenwaterinstallatie bespaart 50% drinkwater

Er moet meer bewustwording komen voor het gebruik van regenwater. Het is immers absurd dat we schoon drinkwater gebruiken voor het besproeien van de tuin, toilet en wasmachine terwijl ons milieu onder druk staat en drinkwater niet onuitputtelijk is. 

Terwijl er schoon, kalkvrij regenwater naar beneden stroomt, zijn delen van de bodem in Nederland nog altijd te droog. Dat vallende regenwater bereikt boomwortels en de diepere lagen van de bodem vaak niet door de bestrating, maar we blijven onverstoord water pompen uit die bodem voor ons drinkwater.

Regen valt voor niets naar beneden. Er zit geen kalk in, het is goed voor de plantjes en we worden er er door het jaar heen veelvuldig op getrakteerd. Dat hemelwater vindt normaal voor een deel zijn weg naar de bodem of stroomt het riool in, maar je kunt het ook opvangen. Veel Nederlandse gemeenten belonen dat zelfs met een subsidie. 

Een regenwatersysteem met waterzak vangt regenwater op en zet het in daar waar drinkwater bespaard kan worden. Het systeem is geniaal in eenvoud.

“We moeten met z’n alle  voorkomen dat regenwater ongebruikt in het riool wegloopt. Regenwatersystemen zijn daarbij een uitstekend hulpmiddel.”

Iwan Fransen

De meest laagdrempelige oplossing voor particulieren is de regenwaterinstallatie met waterzak als buffer. Wij plaatsen deze grote waterzak met filter en pomp in de kruipruimte van de woning, een ruimte die toch leeg staat. Dat wordt aangesloten op de regenpijp langs het dak. Het filter verwijdert de rommel die op het dak ligt en de regenpijp wordt dan losgekoppeld van het riool.

Waterzak
De waterzak is het reservoir van het regenwatersysteem. De kunststofwaterzak is niet alleen gemaakt van materialen van hoge kwaliteit, maar is ook licht en flexibel. De naden zijn met hoge precisie gelast. Het waterreservoir is UV-bestendig. Het regenwater wordt erin optimaal beschermd.

Bij een inhoud van 4500 liter is de volle zak 3 meter lang, 3 meter breed en circa een halve meter hoog. Dit is het standaardformaat. In de meeste woningen is dit voldoende. Als de omstandigheden dit vragen kan hiervan afgeweken worden. RegenwaterExpert kan ook reservoirs met een afwijkend formaat leveren. Voor bedrijven zijn grotere waterreservoirs beschikbaar.

“De gedachte dat Nederland een waterland is en dat dat wel kan hier, die vlieger gaat niet langer op..” 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbank banner