Blogs

Het belang van het gebruik van een ergonomische bureaustoel

Als u lang op een bureaustoel zit, is een goede zitvoorziening een absolute must. Het bewijs hiervoor kunnen we u eenvoudig leveren door u uit te nodigen om een dag lang op een “slechte bureaustoel” te zitten. U voelt direct wat we bedoelen. Uiteraard zullen we dit niet doen en zullen we het belang van het gebruik van een ergonomische bureaustoel voor u uitleggen in dit artikel.

De uitnodiging om in een “slechte bureaustoel” plaats te nemen is voor veel mensen niet van toepassing omdat zij dit vaak al doen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat ruim driekwart van de Nederlanders met een bureaufunctie hun werkzaamheden in een verkeerde zithouding uitvoeren.

  • Zit u wel eens een lange tijd achterover op een stoel of een bank als u aan het werk bent? Dan ondersteunt deze zitvoorziening de natuurlijke S-vorm van uw wervelkolom niet optimaal. Het effect is dat uw rug langdurig plaatselijk belast wordt.
  • Zit u vaak langdurig voorovergebogen als u aan het werk bent? Dit wordt meestal veroorzaakt door een verkeerde stoel. Deze houding wordt immers veroorzaakt door een bureaustoel die te ver van een bureau staat. Deze voorovergebogen houding wordt immers aangenomen om bijvoorbeeld goed op het beeldscherm te kunnen kijken of het toetsenbord te kunnen bedienen.

Gevolgen van een verkeerde zithouding

Een goede zithouding kan uitsluitend worden aangenomen als uw bureaustoel hiervoor geschikt is. Het gevaarlijke aan een verkeerde zithouding is dat u dit in eerste instantie misschien niet direct in de gaten hebt. Uw spieren komen in eerste instantie ook tot rust als u een verkeerde zithouding aanneemt. De lichamelijke klachten sluimeren er echter wel in en zijn lastig weg te nemen.

De gevolgen van een verkeerde zithouding kunnen onder andere tot uiting komen door rugklachten, zenuw- of ader afknelling, weefselirritatie, storing aan de ingewanden, ademhalingsmoeilijkheden of moeite met opstaan. Het is dus zeker van groot belang om hier de juiste keuze in te maken.

5 belangrijke eisen aan ergonomische zitvoorzieningen

Ergonomische zitvoorzieningen kenmerken zich door de aanpasbaarheid. Dit is van belang om het volledige lichaam zoveel mogelijk ondersteuning te kunnen bieden. In de praktijk komt het erop neer dat een ergonomische bureaustoel de gebruiker in staat stelt om op de juiste houding te werken.

Er zijn 5 belangrijke eisen die gesteld worden aan ergonomische zitvoorzieningen:

  • Optimale zithoogte
  • Optimale zitdiepte
  • Optimale rughoek
  • Optimale armleggerhoogte en breedte
  • Optimale lendenondersteuning

De juiste werkhouding wordt aangenomen als de benen gelijkmatig worden ondersteund op het moment dat de benen (knieën) in een hoek van 90 graden zitten en de voeten volledig op de grond staan. De juiste hoogte van de stoel is dus van belang. Daarnaast is het essentieel dat de onderbenen niet tegen de voorrand van de bureaustoel komen.

Voor de ondersteuning van de rug is het belangrijk dat de (hoogte van de) rugleuning aan te passen is. Het is hierbij van belang dat de bolling van de rugleuning van de bureaustoel de vorm van de rug van de gebruiker volgt. De stoel is goed ingesteld als de gebruiker prettig rechtop kan zitten zonder druk tegen de leuning te hoeven uitoefenen. Daarnaast moet de lenden-steun op een dusdanige manier kunnen worden ingesteld, dat ook de onderrug in een comfortabele houding komt. Tot slot is het van belang dat met de armsteunen de juiste hoogte kan worden aangenomen. De minst belastende werkhouding is als de armen een hoek van 90 graden aan kunnen nemen bij het uitvoeren van de werkzaamheden aan het bureau.

Verschil tussen ergonomische bureaustoelen en andere zitvoorzieningen

Het bovenstaande brengt ons terug bij het verschil tussen ergonomische bureaustoelen en andere zitvoorzieningen. Als u zou ingaan op onze hierboven beschreven “uitnodiging” om eens een lange tijd gebruik te maken van een zitvoorziening die géén ergonomische steun biedt, zult u ervaren dat vooral het deel tussen de onderrug en de stoel geen onder-steuning heeft. Hierdoor is er letterlijk ruimte om onderuitgezakt te gaan zitten, iets wat veel mensen ongemerkt doen. Deze zithouding heeft effect op de stand van de wervelkolom. Deze neemt een onnatuurlijke stand aan wat bij veel mensen tot uiting komt in vorm van hoofd- en rugpijn. Door een optimale ondersteuning van ergonomische bureaustoelen kan een wervelkolom een natuurlijke stand aannemen met een lichte voorwaartse kanteling van het bekken.

Investeren in een ergonomische bureaustoel?

We kunnen eigenlijk niet praten over het investeren in een ergonomische bureaustoel. Het is immers meer een investering in de gezondheid van de gebruiker. Het helpt immers om gezonder te werken maar ook om on-nodige afleiding te voorkomen. Dit zorgt uiteraard voor een hogere productiviteit dus wat dat betreft kunnen we zelfs niet spreken over een investering maar een uitgave die zichzelf ongetwijfeld zal terugverdienen.

Ziet u het belang van het gebruik van een ergonomische bureaustoel en heeft u interesse om u eens te verdiepen in het aanbod van dit soort bureaustoelen? Kijk dan gerust eens rond naar het veelzijdige aanbod van slimkantoorinrichten op dit gebied. Voor iedere wens hebben wij wel een geschikte invulling want de keuze voor ergonomische bureaustoelen is uiteraard wel een van de eerste stappen die u moet zetten als u uw kantoor slim wilt inrichten.

Neem gerust vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs voor persoonlijk advies bij het maken van uw keuze.

Nieuwsbank banner