4

Wat valt er (nog) te doen?

Welke rol kan facilitair management spelen tijdens de coronacrisis? Voor zover er nog valt door te werken; bijdragen aan een goede thuiswerkplek en beheer van gebouwen niet op zijn beloop laten zijn enkele aandachtspunten. Er is een overvloed aan tips hoe thuis te werken en wat de effecten ervan zijn sinds het coronavirus steeds meer het dagelijkse leven beheerst. Uit een onderzoek onder meer dan 700.000 werknemers blijkt slechts 38% van de kantoormedewerkers in Nederland geen ervaring hee...


6

Vingerafdruk als identificatiemiddel, denk aan privacyregels!

Het is de laatste jaren steeds gebruikelijker om een vingerafdruk te gebruiken als identificatiemiddel. Denk bijvoorbeeld aan de ontgrendeling van je smartphone door middel van een vingerscan. Maar hoe zit het met privacy als het niet meer in de privésfeer gebeurt? Mag een organisatie werknemers bijvoorbeeld verplichten een vingerafdruk af te staan om toegang tot bepaalde systemen te krijgen? Een vraag die alles te maken heeft met de privacywet Algemene Verordening Persoonsgegevens ...


7

Elk gebouw verdient een gezond binnenklimaat

Hoe maak je een gezond binnenklimaat zichtbaar en tastbaar? De Vereniging Leveranciers Luchttechnische apparaten ontwikkelt een label, waarmee je in één klap kunt zien hoe goed het binnenklimaat is. „Vergelijk het met een schoolrapport, maar dan niet met alleen magere zesjes”, zegt projectleider Walid Atmar. Het belang van een optimaal binnenklimaat, daar hoeft projectleider Walid Atmar niet lang over na te denken. „Meer vitaliteit, lager ziekteverzuim en gr...


10

Wat iedereen kan leren van vijf jaar Frisse Scholen in Rotterdam

Bij de nieuwbouw en verbouwing van vijftig Rotterdamse scholen is de afgelopen vijf jaar gewerkt met het Plan van Aanpak Frisse Scholen. Die aanpak is geëvalueerd en levert concrete leerpunten op. Een fris en schoon leerklimaat voor alle Nederlandse scholen, hoe krijg je dat voor elkaar? Wouter Wijma toetst bevindingen uit het project aan de weerbarstige praktijk. Het binnenklimaat in Nederlandse scholen is om te huilen. In 2013 was het in ruim 80 procent van de scholen onder de maat,...


12

Geen idee van de luchtkwaliteit op de werkplek

Niet tevreden met de monitors voor binnenluchtkwaliteit die op de markt waren, ontwikkelde John Maat er zelf eentje. Hij verdiepte zich in de kleinste details van zuurstof, luchtvochtigheid, CO2 en fijnstof in bedrijfspanden en kwam tot de conclusie: de meeste mensen hebben geen idee van de luchtkwaliteit. Om de kwaliteit van lucht te bepalen, meet John Maat zes factoren: de zuurstof, fijnstof, C02, temperatuur, luchtdruk en relatieve luchtvochtigheid. Voor een deel factoren waar we buiten...


15

Thuiswerken: de voordelen én valkuilen

Bij overheidsinstellingen is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het nieuwe werken. Flexwerkplekken en de mogelijkheid om ook vanaf externe locatie in te loggen zijn in de overheidswereld al langer gebruikelijk. Maar nu vrijwel alle ambtenaren vanuit huis werken, ontstaan er wel wat uitdagingen voor de ICT’ers en facilitair managers. Vanuit huis inloggen en je werkzaamheden verrichten, het is voor elke ambtenaar mogelijk. Toch zorgde het massale inloggen de afgelopen weken ...


20

Slimme prullenbakken als opvolger

Ze zijn een onmisbare schakel in het verwerken van afval: prullen- of afvalbakken. Ook die link in de afvalketen kan handiger en slimmer, vinden innovatieve geesten. De zelf persende afvalbak die op zonne-energie draait rukt op. Maar ook inpandig zijn er slimme prullenbakken. ‘Papier hier’. Welke bezoeker van de Efteling kent niet de kreet van Holle Bolle Gijs om de gast te verleiden zich netjes van afval te ontdoen en niet op de grond te laten slingeren? Eind jaren vijftig kre...


22

Kantoor als grondstoffendepot

Er komt een tijd dat we niet meer spreken van afval, maar alleen van goederenstromen. Achterliggende gedachte is dat afval waarde vertegenwoordigt en altijd opnieuw kan worden gebruikt, niet nutteloos is. In strikte zin kan het bedrijven geld schelen. In brede zin is de maatschappij erbij gebaat. Het kantoor als grondstoffenbank, een plek die materiaal oplevert voor nieuwe producten. Het afvalvrije kantoor is de toekomst. Daar worden de resten van verpakkingen, papier, glas, etensresten, p...


24

Wees zuiniger op het voedsel(afval)

Jaarlijks gaat in de horeca zo’n 280.000 ton aan voedsel verloren, volgens Wageningen University & Resarch (WUR). Dat moet natuurlijk anders, en daar komt dan ook steeds meer aandacht voor. Voedselverspilling was bijvoorbeeld een belangrijk thema op de Horecava. Met simpele maatregelen is de verspilling al met een kwart te beperken, als het echt fanatiek wordt aangepakt is een afname van 50% mogelijk. Daarbij zijn twee dingen essentieel: de verspilling meten en een ambassadeur binne...


28

Hoe groener het kantoor, hoe gezonder

Kantoorruimtes vol planten hebben een goede invloed op medewerkers: ze voelen zich beter en zijn minder vaak ziek. Wat voor verschil maken sansevieria, ficus en graslelie precies? Dat onderzocht de Landbouwuniversiteit Wageningen. Een Amsterdams internetbedrijf vertelt over hun ervaringen met groen op het werk. ‘Ik word er gewoon hartstikke gelukkig van.’ Kantoren worden steeds groener. Hippe restaurants hebben een wand met planten en mos, in het Amsterdamse stadhuis lijkt het ...


30

Toekomst plaagdierbeheersing: duurzaam, digitaal en integraal

Een muizenval die een berichtje stuurt, een vliegenlamp die z’n vangst analyseert en ongedierte dat elkaar te lijf gaat: dat is de toekomst van plaagdierbeheersing. Hoe zit het precies? Coen Lagerwey, directeur-eigenaar van ASB Plaagdierbeheersing, praat ons bij. De regels rond professionele plaagdierbeheersing zijn in 2017 flink veranderd. Biocide moet terughoudender worden ingezet, pas na een traject met inspectie, intensieve hygiënechecks en bouwkundige aanpassingen mag er gi...