4

Vieze wc?

Vieze wc?


7

Wifi nieuwe veiligheids-tool

Wifi-signalen kunnen bommen, messen en andere gevaarlijke objecten in tassen detecteren. Met een goedkoop systeem wordt de beambte die bij musea, stadions of vliegvelden tassen controleert overbodig.

Klanttevredenheid op hoger level met ISO 10000-serie

Behouden van tevreden klanten is de sleutel tot succesvol ondernemen. Maar dit is niet altijd gemakkelijk. Een reeks richtlijnen is onlangs door NEN gepubliceerd, die het beste van internationale praktijken op het gebied van klanttevredenheid samenbrengen.


9

Flexwerken nog lang niet overal beleid

Ondanks de opkomst van de digitale flexwerkplek heeft slechts 31 procent van de Nederlandse bedrijven beleid om werknemers te stimuleren minder kilometers te maken. Dit blijkt uit het Digitale Mobiliteit onderzoek dat Computer Profile, Fleet Profile en Dutch Connect, uitvoerden onder ruim 6000 beslissers bij Nederlandse organisaties. Daarbij is het opvallend dat nog eens bijna 40 procent van de bedrijven helemaal geen beleid heeft voor werken op afstand.


10

Energie voor 10 met 4-daagse werkweek

Een 4-daagse werkweek kan productief werken. Dat ondervond een bedrijf in Nieuw-Zeeland, na een experiment onder de werknemers. De meeste mede- werkers voelden zich er beter bij.

Veel mis bij hotelschoonmakers

Er is nog veel mis met de arbeidsomstandigheden van schoonmakers die werken in de horecasector. Bij het Meld-punt misstanden hotelschoonmakers van Vakbond CNV zijn meer dan 100 klachten binnengekomen. Inspectie SZW controleert de sector ook in 2018 op overtredingen.

Baas heeft geen idee wat er leeft onder het personeel

Leidinggevenden zijn niet genoeg betrokken bij hun werknemers. Dat vindt het merendeel van werkend Nederland. 58 procent zegt dat hun leidinggevende niet op de hoogte is van hun bezig- heden en prestaties. Daarnaast meent 48 procent van werkend Nederland dat werk beter uitgevoerd wordt als de manager meer feedback geeft. Managers laten dus steken vallen.


11

Gehackte telefooncentrale hoge kostenpost

De pincode van zakelijke telefooncentrales blijkt regelmatig simpel te raden en daarmee te hacken. Zo kunnen criminelen op kosten van de zaak naar dure nummers in het buitenland bellen. Wanneer dit aan het licht komt, is de telefoonrekening vaak al opgelopen tot in de tien- en soms wel honderdduizenden euro?

Postbezorgers gaan elektrisch

Met de aanschaf van ruim 18.000 elektrische fietsen wil PostNL zijn postbezorgers grotere rondes laten rijden. In stedelijke gebieden met veel post gaat het om elektrische bakfietsen, in rustigere regio?

Overhead zorg daalt, administratieve lasten stijgen

De overhead in de langdurige zorg is verder gedaald. Dat blijkt uit de jaarlijkse Benchmark Care van Berenschot. De onderzoekers wijzen minder management door de invoering van zelfsturing en minder administratief personeel door toenemende automatisering als belangrijke oorzaken aan. Gemiddeld daalde de overhead over de gehele langdurige zorg 3,5 procent.


14

Niet iedereen van het gas

Sinds 1 juli 2018 is de Gaswet veranderd. Hierdoor krijgen nieuwe gebouwen geen gasaansluiting meer. Dit komt door een verandering van de gasaansluitplicht. De wetswijziging heeft invloed op nieuwe gebouwen waarvan de bouwvergunning is aangevraagd na 30 juni 2018. Deze verandering geldt voor alle kleinverbruikers (max. 40 m3gas/uur), zoals woningen en kleine bedrijfsgebouwen.

Google koopt grond in Noord-Holland voor datacenter

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft recent voor 70 hectare aan land gekocht op het bedrijventerrein Agriport A7 in de Noord-Hollandse Middenmeer. Google wil de grond gebruiken voor de uitbreiding van zijn datacenters.

Auto van de zaak is een arbeidsvoorwaarde

Voor veel medewerkers is een auto van de zaak (leaseauto) een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Uit onderzoek van VZR blijkt ook dat de auto van de zaak in grote mate belangrijk is voor de gezins- mobiliteit. Nu is ook door de rechter bepaald dat een auto van de zaak onderdeel wordt/is van het loon.


15

Renewi en Beautiful Cups planten bomen in Sumatra

De samenwerking tussen Renewi en Beautiful Cups gaat ervoor zorgen dat dit jaar elf miljoen koffiebekers worden gerecycled tot toiletpapier. De samenwerking heeft inmiddels al geleid tot het planten van drieduizend bomen in het Indonesisch regenwoud - en daar moeten er dit jaar nog tienduizend bij komen.

Waar liggen al die zonnepanelen?

Uit een steekproef van Stedin, in samenwerking met Sobolt, blijkt dat een kwart van de zonnepanelen niet is geregistreerd bij de netbeheerder. Stedin bekeek satellietbeelden van wijken in Rotterdam en Delft en legde deze langs de lijst met geregistreerde zonnepanelen. Hieruit bleek dat 25% van zonnepanelen niet is doorgegeven aan Stedin.


17

Extra winstgevende zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen kan door actieve koeling sterk worden verbeterd. Het Alphense bedrijf DK Prototyping for Automotive Glass past het systeem toe op haar nieuw-bouwpand; het wordt het eerste pand ter wereld dat volledig wordt bedekt met extra winstgevende zonnepanelen.

Duurzaam inkopen met het Ambitieweb Bedrijfsvoering

Het Inkoop Uitvoeringscentrum (IUC) van Rijks- waterstaat heeft met het Ambitieweb Bedrijfsvoering een hulpmiddel ontwikkeld om duurzaamheidsdoelstellingen binnen aanbestedingen en contracten met opdrachtgevers te bespreken. Het maakt duurzaamheid beter meetbaar en inspireert om over verschillende thema?

Test met supersnel internet over de kabel

In de Utrechtse wijk Oog in Al is een proef gestart met supersnel internet via de coaxkabel. Twintig huishoudens en bedrijven met een VodafoneZiggo-abonnement kunnen dankzij een nieuwe techniek downloaden met een snelheid tot 1 gigabit per seconde. Uiteindelijk moet dat 5 gigabit per seconde worden.


23

Speedboten kustwacht voldoen niet

Rijkswaterstaat heeft een miljoen euro uitgegeven aan twee speedboten die niet voldoen. De speedboten werden in 2015 besteld en waren bedoeld voor het grootste inspectieschip van de Kustwacht, de Barend Biesheuvel. De speedboten slaan bij hoge golven echter over de kop.

Gezonde snackboxjes voor kids

In navolging van Kampen probeert nu ook de gemeente Venray om kinderen zo ver te krijgen dat ze gebruik gaan maken van snoepgroentesnackboxen. Zodat ze deze mee naar school nemen om daar gezond te ?

Universiteit Utrecht verder met Securitas

De Universiteit Utrecht (UU) en Securitas hebben besloten om de komende jaren de samenwerking voort te zetten. Begin deze maand tekenden de partijen een contract waarin de samenwerking met zes jaar is verlengd.


25

Onzekerheid over IoT - implementaties

Beveiligingsproblemen, slechte integratie met bestaande technologie en onzeker rendement van investeringen temperen de verwachtingen over IoT-implementaties Dat concludeert management adviesorganisatie Bain

Laaggeletterdheid op werkvloer is groot gevaar

Werknemers die laaggeletterd zijn, kunnen een serieus gevaar vormen op de werkvloer. Als een werknemer niet goed kan lezen, vormt dat een risico voor zowel de werknemer als zijn collega?

Rijk investeerde ?

In 2017 investeerde de rijksoverheid ?


26

Permanente fm-leerschool in Johan Cruijff Arena

De Johan Cruijff Arena is vanaf dit schooljaar een leerschool voor mbo-studenten Facility Management. Het stadion gaat samen met het ROC van Amsterdam en House of Hospitality in drie jaar tijd veertien talenten in huis opleiden.

Nederland telt meeste publieke laadpalen in EU

Nederland heeft de meeste publieke laadpalen voor elektrische auto?