Bedrijfsnieuws

Zwerfplastic verwerkt in Aeron-bureaustoel

Plastic afval kan prima gebruikt worden in allerlei voorwerpen. Tassen, kleding en zelfs stoelen worden al gemaakt van zwerfplastic. Ook het bedrijf Herman Miller zet in op hergebruik van plastic en heeft inmiddels bureaustoelen gemaakt van zwerfplastic dat afkomstig is uit de buurt van waterwegen.

In de Aeron-stoelen uit de collectie van Herman Miller wordt plastic verwerkt. Het past in de doelstelling van het bedrijf om in 2030 in alle materialen 50 procent gerecyclede stoffen te gebruiken. De Aeron-stoel zal bijvoorbeeld tot 1,13 kg aan plastic zwerfvuil bevatten, dat verzameld is in de buurt van waterwegen. Deze wijzigingen van materiaalgebruik in het Aeron-portfolio voorkomen dat jaarlijks meer dan 150 ton aan plastic de oceaan bereikt. Dat komt overeen met ongeveer 15 miljoen plastic waterflesjes.

Deze wijzigingen komen voort uit Herman Miller’s lidmaatschap van NextWave Plastics en de inzet voor duurzaamheid. Ook het langetermijndoel om tegen 2030 in alle materialen ten minste 50% gerecyclede stoffen te gebruiken, speelt een rol.

Nieuwe ontwerpen

De Aeron-stoel is een van de producten die Herman Miller opnieuw heeft ontworpen met gebruik van zwerfplastic. Het bedrijf verkleint ook zijn voetafdruk door het toevoegen van uit de oceaan weggehouden plastic aan retourkratten. Deze kratten worden gebruikt om stoelonderdelen van en naar leveranciers te sturen.

“Elk jaar komt er naar schatting meer dan acht miljoen ton plastic in de oceaan terecht. Dit komt ongeveer overeen met het elke minuut dumpen van een vuilniswagen vol plastic in de oceaan,” aldus Gabe Wing, Director of Sustainability van Herman Miller. “We hebben ons aangesloten bij NextWave om een actieve rol te spelen bij het aanpakken van de plastic soep. We zijn trots op de vooruitgang die we al hebben geboekt op het gebied van verpakkingen en textielsoorten. We blijven ons ervoor inzetten dat plastic de oceanen niet meer bereikt.”

Plastic uit de oceaan

Door uit de oceaan weggehouden plastic in producten en verpakkingsoplossingen te integreren, schat Herman Miller dat er jaarlijks tot 234 ton plastic uit de oceaan wordt weggehouden. Dat staat gelijk aan zo’n 400.000 plastic melkpakken of 23 miljoen waterflesjes.

Uit de oceaan weggehouden plastic is materiaal dat nog niet in de zee terecht is gekomen en wordt geclassificeerd als “onbeheerd afval.” Dat wil zeggen: plastic dat niet is ingezameld, dat waarschijnlijk ook niet zal worden ingezameld en dat binnen 50 kilometer van de kust wordt aangetroffen. Bekende voorbeelden van in zee terechtkomend plastic zijn plastic flessen, melkpakken, doppen en vistuig.

Collectieve actie

Als plastic afval zich ophoopt in kuststeden, werken leveranciers samen met lokale zwerfvuilopruimers om het plastic te verzamelen. Hierna wordt het materiaal vermalen, gewassen en worden er korrels van gemaakt. Daarna wordt het verkocht aan fabrikanten die het plastic testen en opnieuw bewerken om het in producten te verwerken.

“Als we op de huidige koers doorgaan, lopen we het risico dat de hoeveelheid nieuw plastic die elk jaar in de oceaan terechtkomt verdrievoudigt. Een cruciale strategie om dat te voorkomen is om de waarde van uit de oceaan weggehouden plastic te laten zien. Door de Aeron-stoel op de markt te brengen bewijst Herman Miller de commerciële waarde van het materiaal. Ook toont het de kracht van collectieve actie bij het ontwikkelen van toeleveringsketens voor uit de oceaan weggehouden plastic”, zegt Dune Ives, CEO van Lonely Whale. “Herman Miller en alle leden van het NextWave Plastics consortium nemen de nodige actie om vandaag de dag een positieve impact te hebben voor de oceaan en voor ons allemaal.”

Creëren van vraag

Plastic dat in de Aeron-stoel wordt gebruikt, komt momenteel uit India en Indonesië. Door zwerfplastic uit deze gebieden te halen, hebben de bedrijven zowel een economische als sociale impact door lokale gemeenschappen te ondersteunen. Daarnaast worden mensen in dienst genomen die hun brood verdienen met het verzamelen van zwerfvuil in de buurt van de kustlijn.

“We doen meer dan alleen het milieu te ontlasten,” aldus Bob Teasley, Director of Supply Management bij Herman Miller. “Door samen te werken met kustgemeenschappen over de hele wereld om uit de oceaan weggehouden plastic te oogsten, vergroten we de vraag, creëren we banen en stimuleren we economieën.”

Nieuw ontwerp Aeron-stoel

Herman Miller heeft de Aeron-stoel verder ontwikkeld en er zwerfplastic in verwerkt, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Afhankelijk van de configuratie kan het zwerfplastic in de Aeron worden aangetroffen in de afdekking van het frame en het kantelmechanisme van de stoel. De stoel bevat tussen de 0,227 en 1,13 kg van het materiaal, wat gelijk staat aan ongeveer 23 tot 114 plastic waterflessen. De nieuwe kleurstelling Onyx Ultra Matte bevat de grootste hoeveelheid uit de oceaan weggehouden plastic: bijna 1,13 kg per stoel. Alle stoelen in het Aeron-portfolio zijn tot 90% recyclebaar en bestaan voor meer dan 50% uit gerecycled materiaal.

Meer informatie

 

 

Nieuwsbank banner