Bedrijfsnieuws

Wat doet een Food Curator eigenlijk?

De taak van een kunstcurator is het zoeken, selecteren en bij elkaar plaatsen in een museum of catalogus van kunstwerken. Zorgvuldig zoeken zij uit welke stukken bij een tentoonstelling passen, zodat het verhaal goed verteld kan worden. Een Food Curator selecteert seizoensgebonden ingrediënten en stelt daarvan gezonde en verrassende menu’s samen. Deze manier van werken zorg voor minder voedselverspilling.

Sander Uitdehaag is Food Curator bij Program. In 2019 startte hij de samenwerking met het team voor het nieuwe catering concept Program (Future Focused Catering). Zijn passies voor voedsel, reizen en mooie dingen creëren komen perfect samen in deze functie.

Kun je ons uitleggen wat jouw team precies doet?
“We hebben een grote database ontwikkeld met producten en recepten. Elk recept is gebaseerd op de volgende criteria:
* geweldige smaak (de wow-factor, en dat het er ook lekker uitziet)
* voedzaam en gezond
* lokaal en seizoensgebonden
* diverse en authentieke recepten
* minimale footprint (dus duurzaam, efficiënt en minder verspilling)
* inclusieve of alternatieve nieuwe voedselmodellen
* eerlijke prijs voor leverancier en klant

“Met onze Food-app kunnen gebruikers makkelijk bestellen van elke categorie: (warme maaltijd, salades, soepen, sandwiches, drankjes en desserts). Per categorie bieden we twee opties per dag en het is mijn taak om elke dag de beste selectie te maken van recepten, waarbij ik altijd in mijn achterhoofd hou dat we streven naar minimale voedselverspilling. Geen dag is hetzelfde, soms zie je een bepaald product terugkeren, maar dan wordt het op een andere manier gebruikt. Sommige maaltijden komen ook weer terug, maar dan altijd met een verbetering of net een ander element erin.
Ons dagelijks menu beperkt zich dus tot twee opties per categorie, maar als je kijkt naar het schema per week, seizoen of zelfs per jaar, zie je hele verschillende keukens langskomen. We zijn ook trots op de flexibele bestelmogelijkheden via de Food-app, waarbij het je makkelijk wordt gemaakt om het toch lekker en gevarieerd te houden voor je collega’s.”

Ecovriendelijk menu

Dat klinkt als een behoorlijke puzzel. Hoe hou je als curator al die ballen in de lucht?“Het is zeker een uitdaging, maar we houden ervan om problemen op te lossen bij Program. Dat geeft me energie. Ik werk ook samen met een top team, internationale voedselexperts en diverse chef koks helpen mij met het cureren van de beste selectie voor menu’s. Voordat we een nieuw recept introduceren, moeten we dit ook ten volle begrijpen, anders lukt het niet op authentieke wijze te produceren. Daarom werk ik nauw samen met mijn team van Food Curators, de chef koks in de productie-keuken, de koks op locatie, onze leveranciers, de backoffice, de accountmanagers en natuurlijk met de klanten zelf.

Program heeft de ambitie de meest gezonde, inclusieve en duurzame oplossing te worden voor catering op de werkvloer. Kun je uitleggen hoe jullie dat voor je zien?
“In onze basis werken we alleen plant-based, dit is eigenlijk het meest ecovriendelijke menu. Men kan wel kiezen voor verantwoorde dierlijke side-dishes en toppings. Mijn ervaring als chef helpt mij nu om steeds meer gericht inclusief te kunnen cureren. Daar leerde ik een goede selectie te maken van gerechten met een brede variëteit, zeker ook rekening houdend met allerlei behoeftes en allergieën of intoleranties. Tijdens mijn carrière kwam ik er achter dat men echt graag elke dag iets anders eet, en dat is toevallig ook nog eens gezonder.

Onze belofte om voedselverspilling tegen te gaan, zit verankerd in ons dagelijks werk, en in de zorgvuldige inzet van ingrediënten. Zo gebruiken we vaak overgebleven ingrediënten in gerechten voor de dag erna, we gebruiken elke ‘pickles’ die we nog hebben voor op de sandwiches en we bieden de ‘Rescue Salad Friday’ aan, de klanten kunnen dan overgebleven salades bestellen voor thuis, vanuit onze ‘No Waste Fridge’.

Speciale app

Hoe werkt de Program Food app?“De officemanager of de medewerkers vinden ons wekelijkse menu in de app, die we speciaal hebben ontwikkeld. Ze kunnen dan kiezen uit de voorselectie, wanneer en wat ze willen lunchen, ze kunnen betalen via de app of aangeven welke allergieën ze hebben. Op basis van de feedback van de gebruikers verbeteren we het Food Programma en de app constant. Zo zien we hoe populair sommige gerechten zijn, of men bijvoorbeeld liever salades eet, of de voorkeur heeft voor een koude lunch boven een warm gerecht. Deze feedback helpt ons zoveel, persoonlijk kan ik niet wachten tot we nog meer gedetailleerde data eruit gaan krijgen. Dan kunnen we onze selectie nog beter maken en nog duurzamere methodes hanteren. Ik wil het concept zo steeds verder ontwikkelen en denk ik dat we alleen met gezamenlijke krachten de wereld zo een stukje beter kunnen maken.”

Meer informatie
Nieuwsbank banner