Bedrijfsnieuws

Uv-vloeronderhoud voor permanente bescherming

Steeds meer facilitair managers stappen over op uv-coatings en -finishes voor het onderhoud van hun vloeren. Deze zijn veel milieuvriendelijker dan traditionele producten. Andere voordelen zijn dat de uv-coatings direct uitharden, gemakkelijker schoon te houden zijn en aanzienlijk langer meegaan. Ze zijn toe te passen en beschikbaar voor nagenoeg alle ondergronden: van vinyl, pvc en linoleum tot beton, hout en zelfs metaal.

In bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen, bejaardentehuizen, winkelcentra en magazijnen werd voornamelijk gepolymeerd, een tijdrovende en milieubelastende techniek. Bij het polymeren van marmoleum en linoleum vloeren worden drie lagen was op elkaar geplaatst, die tussentijds en nadien enkele uren moeten drogen. Dit is een proces van 10 à 12 uur. Die waslagen worden een of twee keer per jaar gestript met een alkalisch middel om ze op te weken en af te voeren. Het afvalwater komt in het riool terecht.

Om dit patroon te doorbreken bracht de grootste producent van marmoleum vloeren ter wereld, www.forbo.com, een hoogwaardig en milieuverantwoord alternatief op de markt. Breng eerst de watergedragen uv-coating aan, welke één component en oplosmiddelvrij is, daarna volgt uitharding met portable uv-licht. Het resultaat is een direct te gebruiken vloer met een “als nieuw”-uitstraling, die ook nog eens véél langer meegaat: drie tot vijf jaar met enkel frequente droge reiniging en/of vochtige (vlak)mop.

Voor de professionele markt ontwikkelt en produceert DecoRad Systems draagbare uv-uithardingsapparatuur.

Meer informatie

Nieuwsbank banner