Bedrijfsnieuws

Hoe onderhoud je een tankdouche?

Tankdouches kunnen erg belangrijk zijn. Waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen, is het zelfs verplicht om deze voorziening te hebben. Ook zijn hier douches nodig waarmee de ogen gespoeld kunnen worden in geval van nood. Het is dan ook erg belangrijk om ze goed te onderhouden.

Oog- en tankdouches dienen minimaal één keer per maand te worden gecontroleerd. Het drinkwater in de tank moet minimaal één keer per week worden ververst. Om een permanente gereedheid van de tankdouches te garanderen, is het aan te bevelen dat deze regelmatig en uitgebreid worden onderhouden. Dit moet minstens eens per jaar gedaan worden. Onder meer de sluiteigenschappen van de douche moeten worden onderzocht evenals eventuele lekkages en verontreinigingen zoals bijvoorbeeld stof- of kalkaanslag. Slangen moeten worden gecontroleerd op mogelijke kronkels, knikken of andere vormen van schade. Defecte onderdelen dienen onmiddellijk te worden vervangen.

Test de tankdouche

Elke week moet er dus een functionele test uitgevoerd worden van de nooddouche. Dit moet gedaan worden door de gebruiker van de tankdouche. Het voordeel hiervan is dat je zeker weet dat deze werkt als het met spoed nodig is. Daarnaast kun je op deze manier ook de temperatuur van het water in de tank controleren. Bovendien moet het drinkwater dat gebruikt wordt voor de tankdouche elke week ververst worden. Door dit te doen, weet je zeker dat het kwalitatief goed is.

Soms hoef je dit niet elke week te doen, maar juist elk half jaar. Dit is het geval als er een antibacterieel additief toegevoegd is aan het water in de tank. Daarnaast is het ook van belang om elk jaar een specialist te laten kijken naar de nooddouche voor extensief onderhoud. Bij vervuiling of kalkaanslag dient de tankdouche goed te worden gereinigd met een geschikt reinigingsmiddel dat niet agressief is voor de kranen en na gebruik nagespoeld te worden met water. Hogedrukreinigers mogen niet worden gebruikt.

Problemen en oplossingen

Een tankdouche kan nog wel eens wat problemen ondervinden. Zo kan er bijvoorbeeld niet genoeg water uitkomen, wat waarschijnlijk veroorzaakt wordt doordat de douchekop wordt geblokkeerd. Haal deze van het systeem en maak het schoon om het probleem op te lossen. Overigens zou dit ook veroorzaakt kunnen worden doordat andere onderdelen verstopt zijn. Gelukkig kan een schoonmaakbeurt dit oplossen.

Daarnaast zou er juist ook constant water uit de douchekop kunnen drukken. De oorzaak van dit probleem ligt bij de klep, die sluit namelijk niet volkomen. Controleer de klepstop op beschadigingen en zorg ervoor dat de klep wordt terug gedrukt in een volledig gesloten positie. Dit probleem zou overigens ook veroorzaakt kunnen worden doordat de klepafdichting beschadigd is. Je moet dan de hele klep vervangen om het op te lossen.

Meer informatie
Nieuwsbank banner