Bedrijfsnieuws

Pilot voor inzamelen gft-afval bij hoogbouw

Klimaatverandering, dreigende grondstoffentekorten, het zijn zaken waar mensen uit alle generaties zich om bekommeren. Ook jongeren worden steeds milieubewuster. De Stichting Huisvesting Werkende Jongeren (SHWJ) gaat daarom proefdraaien met een inpandige gft-container. De bijzondere bak komt te staan in de hal van een nieuw appartementencomplex in Leiden.

Binnenkort wordt er in Leiden een spiksplinternieuw appartementencomplex voor jongeren opgeleverd met 43 wooneenheden. Op deze locaties wordt het groente- en fruitafval niet gescheiden ingezameld. Bij hoogbouw staan doorgaans alleen verzamelcontainers voor restafval. Omdat veel jongeren steeds milieubewuster worden zocht SHWJ naar een passende oplossing voor het scheiden van afval.

Gekoelde container

De gemeente Leiden benaderde SHWJ voor een Freshstation Organic container van Sidcon, Dit is een gekoelde container die in de hal van het nieuwe appartementencomplex komt te staan, naast de brievenbus. Als de jongeren naar hun werk gaan, kunnen ze hun emmertje organisch keukenafval daar in legen. Het is een pilot, maar wordt bij goed functioneren onmiddellijk uit naar alle appartementencomplexen. De SHWJ bekostigt de aanschaf van de container zelf. De gemeentelijke reinigingsdienst zorgt voor de leging en de verwerking van het organische afval. Omdat de container gekoeld wordt, zal er van geuroverlast geen sprake zijn.

Inzamelen GFE

De Freshstation Organic is een zelfontwikkeld product van de Nederlandse containerproducent Sidcon. Dit bedrijf is vooral bekend als maker van ondergrondse perscontainers voor restafval, pmd en papier en karton. De Freshstation Organic is speciaal ontwikkeld om groente, fruit en etensresten (GFE) in te zamelen bij hoogbouw. De container is voorzien van een metalen geïsoleerde cocon met koeling en ozongenerator. Dat voorkomt en bestrijdt nare geuren en een veelheid aan insecten. De cocon ziet er netjes en representatief uit. Inwendig herbergt hij een reguliere groene mini-container, die eenvoudig geleegd kan worden door de bestaande inzameldiensten.

De SHWJ is al ruim 50 jaar een begrip in Leiden en omgeving. De stichting verhuurt bijna 900 wooneenheden aan (werkende) jongeren van 18 tot 28 jaar. Het woningaanbod is heel divers. De SHWJ heeft appartementen in kleinschalige monumentale panden in het centrum van Leiden, maar ook wat grotere complexen die in de jaren tachtig speciaal voor jongeren gebouwd zijn. Deze complexen liggen in en rond het centrum van Leiden.

Meer informatie
Nieuwsbank banner