Bedrijfskleding

Bedrijfskleding

Bedrijfskleding is speciale kleding die het werken veiliger of gemakkelijker maakt, of door de overheid verplicht is, of bij een bedrijf wordt gedragen voor een representatief uiterlijk. Vaak zijn hygiëne en veiligheid de belangrijkste redenen voor werkkleding. Andere redenen kunnen zijn wetgeving en bedrijfsimago. Er worden vaak verschillende termen gebruikt wanneer men spreekt over bedrijfskleding. Zo wordt er gesproken over werkkleding, vakkleding, beroepskleding, beschermende kleding en/of veiligheidskleding en signalisatiekleding. In elk van deze gevallen wordt hetzelfde bedoeld. Het is in alle gevallen speciale kleding die het werken veiliger maakt of vergemakkelijkt. Ook dient het ervoor dat medewerkers zichtbaarder worden.

Facilitair

Bedrijfskleding valt binnen een organisatie onder de facilitaire middelen. Organisaties investeren hier dan ook erg veel tijd en geld in om hun stempel of identiteit uit te dragen door middel van onder andere werkkleding.  Voordat er bedrijfskleding wordt ingevoerd, wordt er natuurlijk goed nagedacht over wat het bedrijf wil uitstralen. Voor de aanschaf is de facilitair medewerker betrokken bij vragen als: Hoe ga je dit uitstralen? Wat heb je hiervoor nodig? Welk materiaal is gewenst? Moet het chique zijn of vooral gemakkelijk en veilig?


Type bedrijfskleding

Bedrijfskleding is een breed begrip en komt in vele vormen: van uniformen tot koksmutsen, van overalls tot kleding voor winkelpersoneel. Er is onderscheid in bedrijfskleding in functie van de uitstraling en de herkenbaarheid en in functie van de bescherming. In principe is iedere werkgever vrij in het aanmeten van bedrijfskleding voor zijn werknemers. Zijn er veiligheidseisen? Dan moet hij uiteraard de veiligheidsbepaling hierin meenemen. Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf voor bedrijfskleding kan kiezen. Zo kan een bedrijf kiezen voor bedrijfskleding omdat zij eenheid willen uitstralen (herkenbaarheid). Voor de veiligheid vanwege veiligheidsvoorschriften. Men kan zichtbaarder worden door bedrijfskleding, denk hierbij bijvoorbeeld aan een verkeersregelaar of de politie. Bedrijfskleding wordt vooral toegepast in de zorg, de horeca, de bouw, in de reiswereld en bij representatieve beroepen.

Voorbeelden van werkkleding:

 • Overall, waardoor de kleding eronder schoon blijft.
 • Toga, voor een rechter, griffier en advocaat.
 • Een chirurg heeft speciale werkkleding, net als een verpleegkundige.
 • Een kok heeft vaak speciale werkkleding (koksmuts, sloof).
 • Politie en brandweer dragen uniformen voor de herkenbaarheid en veiligheid.
 • Mensen die langs de weg werken hebben vaak speciale reflecterende kleding voor een grote zichtbaarheid.
 • In de voeding- en horeca sector moeten de werknemers speciale kleding, die moet voldoen aan de HACCP-norm te dragen, zoals een haarnet of kleding met drukknopen.
 • Een chemicus in het laboratorium kan een laboratoriumjas dragen. Vroeger moest een labojas van 100% katoen zijn, maar ondertussen weet men dat een combinatie polyester/katoen veel steviger en veiliger is.
 • Stewards en stewardessen onder andere in treinen, boten en vliegtuigen dragen een speciale outfit om er representatief uit te zien.
 • Winkelpersoneel draagt ook vaak speciale kleding.
 • Het donkerblauwe boordtenue dat men bij de Koninklijke Marine aan boord als werkkleding draagt.

Bedrijfskleding op de werkvloer

Wat doet bedrijfskleding voor het bedrijf? Het zorgt ervoor dat je als bedrijf iets uitstraalt. Wat dat precies inhoudt, is per organisatie verschillend. Het zorgt ook voor samenhorigheid op de werkvloer. Er is geen verschil in werkkleding, iedereen zit wat dat betreft op het zelfde niveau. Het kan zo zijn dat een organisatie er voor heeft gekozen om wel verschillende kleding aan te schaffen. Zo kan iemand met een leidinggevende functie er afwijkend of chiquer uit komen te zien dan iemand met een uitvoerende functie.


Goed zichtbaar zijn is van cruciaal belang. Op een risicovolle werkvloer hoeft er ook geen discussie over mogelijk te zijn. De verschillende fluorescerende kleuren waaruit de meeste veiligheidskleding bestaat, dient er voor om overdag beter zichtbaar te zijn. Wanneer het donker wordt neemt het reflecterende materiaal deze functie over.

Wanneer medewerkers zich thuis voelen op de werkvloer, lopen zij minder oplettend rond dan iemand wie net begonnen is en voor wie alles nog nieuw is. Medewerkers wie minder alert rondlopen, hebben sneller de kans om in een gevaarlijke situatie terecht te komen. Het is daarom van belang dat de basissignalering duidelijk zichtbaar is. Hierop kan men te allen tijde gewezen worden op verschillende situaties. Neem bijvoorbeeld het dragen van beschermende kleding tijdens het werk met gevaarlijke stoffen, of het verplicht dragen van een helm bij verschillende bouwwerkzaamheden.


Functionaliteit van bedrijfskleding

Bedrijfskleding heeft dus een beschermende en representatieve functie. Wanneer er bedrijfskleding wordt voorgeschreven, dan zorg je er voor dat door de uitstraling van de bedrijfskleding herkenning oproept bij buitenstaanders. De eerste indruk is belangrijk bij wat je wil uitstralen naar de buitenwereld.  Deze eerste indruk is van belang bij het succes van de organisatie. Investeren in goede en herkenbare kleding loont. Medewerkers voelen zich meer betrokken omdat de barrière van status verdwijnt. Iedereen heeft dezelfde kleding, iedereen is gelijk. Hierdoor wordt de productiviteit vergroot en zakt het ziekteverzuim.


Trends en ontwikkelingen

Naast dat met bedrijfskleding de huisstijl wordt aangegeven, moet bedrijfskleding ook functioneel en modieus zijn. De eisen voor bedrijfskleding zijn sterk veranderd de afgelopen jaren. Zo komt er steeds meer de vraag vanuit het bedrijfsleven om bedrijfskleding te ontwikkelen die een moderne uitstraling hebben. Kleding waarin men ook in privé omstandigheden gezien zou kunnen en willen worden. Fabrikanten spelen handig in op deze verschillende trends door met verschillende hippe kleuren op de markt te komen. Wat we ook zien is dat fabrikanten met onder andere de verschillende modetrends rekening houden. Denk hierbij aan:  nieuwe kleuren, representatieve kleding, de pasvorm, de temperatuur en de veiligheid.


Wet- en regelgeving bij beschermende kleding

Zoals eerder benoemd zijn er verschillen in bedrijfskleding. Zo zijn er vereisten waaraan bijvoorbeeld signalisatiekleding aan moet voldoen. Deze kleding is onderverdeeld in drie klassen:


Klasse 1
Is er vooral voor de zekerheid, als de zichtbaarheid iets omhoog moet. Deze klasse signaleringskleding kan alleen gebruikt worden op werkplekken met een laag risico. Het zijn bijvoorbeeld losse harnassen of armbanden die over de gewone kleding worden gedragen. Dit soort veiligheidskleding is er bijvoorbeeld voor mensen die ’s avonds gaan joggen of de hond uit laten en is meestal niet geschikt voor professionele situaties.


Klasse 2
Wordt gebruikt bij het werk met meer risico, bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden overdag, binnen de bebouwde kom. In deze klasse valt bijvoorbeeld het hesje dat u als het goed is ook achterin uw auto heeft liggen. Op zulke kleding moet minimaal 0,13 m2 aan reflecterend materiaal zitten, en een halve vierkante meter fluorescerend materiaal. Er zijn ook jassen en broeken in klasse 2, die gecombineerd geschikt zijn voor werk in klasse 3.


Klasse 3
Is voor het echt gevaarlijke werk, bijvoorbeeld in het donker, langs de snelweg. Er moet meer reflecterend materiaal op de kleding zitten dan in klasse 2, wat in de praktijk betekent dat alleen volledige pakken aan de eisen zullen voldoen. Armen en benen zullen altijd helemaal bedekt moeten zijn voor deze werkomstandigheden.  

Belastingdienst
De belastingdienst geeft op hun site aan dat werkkleding (incl. schoeisel) alleen onbelast vergoedt, verstrekt of ter beschikking gesteld mag worden. Met uitzondering van sportkleding en sportschoenen. Dit voldoet meestal niet aan de definitie van werkkleding. Wanneer de naam van de sponsor  is opgenomen in de naam van uw organisatie, kan kleding (welke voorzien is van een logo) ook dienen als werkkleding.