Scholen halen onderhoud naar voren

Scholen halen onderhoud naar voren

Scholen halen onderhoudswerk en grote schoonmaakklussen naar voren, nu ze gesloten zijn vanwege het coronavirus. In een lege school is het makkelijk schilderen en het zorgt ervoor dat schoonmaak-en onderhoudsbedrijven nu toch werk hebben.

Tilburg University liet nu de universiteitsbibliotheek toch nauwelijks gebruikt wordt, bijvoorbeeld onderhoud uitvoeren aan de elektriciteitstoevoer, een shutdown van vier uur. OnderhoudNL, een branche-organisatie die zich inzet voor een betere positie van schilders en onderhoudspecialisten, startte zelfs een speciale campagne, waarin ze scholen oproept om het onderhoud dat voor de meivakantie of zomervakantie gepland stond, naar voren te halen. ‘Scholen dicht? Dan gaan wij de klas in’, zo luidt de speciale campagneslogan. Een bedrijf voor vastgoedonderhoud uit Delft zette bijvoorbeeld negen schilders aan het werk op scholen. Het bedrijf werkt normaliter zowel voor zorginstellingen als scholen. Het werk op scholen wordt meestal gedaan in de schoolvakanties, vertelt de directeur van het bedrijf aan Cobouw. Dat werk is nu naar voren gehaald.

Bij een basisschool in Den Haag en een middelbare school in Delft zijn de schilders nu aan de slag. „We waren al voor de coronacrisis begonnen bij deze scholen, met het buitenwerk. Maar omdat de gebouwen vol zaten met leerlingen konden we niet meteen alles doen. In overleg met het schoolbestuur kan dat nu wel. We draaien op maximale productie. Het compenseert het werkverlies bij de zorginstellingen”, aldus een van hen.
Het gaat om een groot project dat maanden in beslag neemt. Voordeel is dat de scholen nu minder overlast hebben. „Anders moet je zorgen voor wissellokalen, kun je niet overal aan de slag en heb je te maken met geluidsoverlast. Dus ik wil hiermee niet alleen mijn eigen werknemers aan de slag houden, ik wil ook tegemoetkomen aan wensen van opdrachtgevers”, zegt directeur Juriën Leertouwer tegen Cobouw.

Oproep
De oproep om het onderhoud aan scholen naar voren te houden kwam van Henk den Boer, voorzitter van OnderhoudNL. Hij pleit ervoor om creatief te denken en te kijken wat wel kan, nu bedrijven opdrachten verliezen. De brancheorganisatie organiseerde een speciaal webinar over scholenonderhoud tijdens de coronacrisis. „We kunnen van de nood een deugd maken. Het onderhoud aan scholen kun je het beste doen als ze leeg staan”, zegt Den Boer. De branchevereniging is van plan om hierover ook in gesprek te gaan met koepelorganisaties in het onderwijs.

Ook schoonmaakbedrijven hebben inmiddels, na een korte terugval weer genoeg werk. Direct na de berichtgeving over de intelligente lockdown viel werk weg, maar steeds meer scholen laten nu het vakantieschoonmaakwerk doen, waarbij bijvoorbeeld ook krukken en stoelen worden gepoetst.

Op de onderwijsinstellingen waar panden open zijn voor medewerkers zijn schoonmaakbedrijven er extra attent op dat de handdoekenrekjes vol zijn en de zeepbakjes gevuld. Schoonmaakbedrijven melden wel dat ze moeilijk voor een gewone prijs aan desinfecterende middelen kunnen komen. Vaste leveranciers leveren vaak eerst aan de zorg en bij nieuwe leveranciers worden door het beperkte aanbod soms woekerprijzen gevraagd. Sommige schoonmaakbedrijven willen met de scholen bespreken of ze die extra kosten door kunnen rekenen.


12-05-2020