Meubels als akoestische oplossing

Meubels als akoestische oplossing

De rol van meubilair voor geluid op de werkvloer moet niet worden onderschat. Zo bestaat speciaal voor kantoren akoestisch meubilair. Aparte cabines of met dempend materiaal bekleed meubilair zijn enkele voorbeelden. Tussenschotten of aan elkaar gekoppelde panelen zijn andere oplossingen om wat te doen aan geluidsoverlast op de werkplek.

Simpelweg kan alle materiaal in een ruimte, zoals een kantoor, geluid dempen of versterken. Denk aan het weerkaatsen op gladde oppervlakken. Of juist het verdwijnen van decibellen in bepaald materiaal. Een belangrijk onderdeel van kantoorinrichting is meubilair. Lang niet altijd wordt erover nagedacht dat zoiets als een stoel of een bureau ook bij kan dragen aan gewenste akoestiek.

Daarvoor hoeft niet per se nieuw meubilair aangeschaft te worden. Maar kan ook betere akoestiek worden bereikt met huidige meubels. Zo is er de mogelijkheid meubilair akoestisch aan te kleden. Door gebruik te maken van wat al ergens staat, neemt verbetering van akoestiek nauwelijks ruimte in. Bovendien kan iedere medewerker zijn eigen print bepalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kast met een unieke print. De prints zijn naar eigen wens te selecteren. Ze combineren een persoonlijke uitstraling met een optimaal akoestische balans. Deze aanpak is mogelijk op elk denkbare kast.


‘Cocons’ voor rust
Er is ook speciaal voor akoestische doeleinden gemaakt meubilair verkrijgbaar. Zo heeft Framery heel specifieke producten voor diegene die niet wil worden afgeleid. Het bedrijf biedt speciale units aan met het oog op het rustig alleen, met een ander of in kleine kring bij elkaar kunnen zijn.

De crux van deze units zit hem vooral niet in het ontwerp: van de buitenwereld afgescheiden eenheden die afhankelijk van de grootte bedoeld zijn voor een persoon tot een kleine groep (maximaal zes).

De zogeheten ‘framery’ is een afgesloten, private ruimte (oneerbiedig gezegd transparant ‘hok’) die wordt aangeprezen om problemen op het gebied van lawaai en privacy in open kantoren op te lossen. De frameries kun je met een beetje vergelijken met de gondels in een skilift. Aan de smalle kant van de cabine is het frame, de met een deur afgesloten binnenruimte is aan weerszijden doorzichtig. Daarbinnen kunnen, afhankelijk van de behoefte en grootte stoelen of bankjes voor maximaal zes personen worden neergezet, inclusief tafeltje. Hier zijn dus eigenlijk niet het meubilair zelf de factor als wel de plek waarin ze worden neergezet: ‘cocons’ als oplossing om geluidsoverlast tegen te gaan.

Veel aanbod cabines
Er zijn meer ondernemingen die een dergelijk product aanbieden. Het verschil zit hem dan onder meer in de aankleding. Mutecube biedt ook aparte kleine ruimtes aan, maar de stijl verschilt aanzienlijk. De diverse designmodellen (zelfs outdoor) kunnen er uitzien zoals de klant wenst. De buitenzijde van de Mutecube bestaat uit uitwisselbare panelen. Het voordeel ervan, zo is het verkoopargument, is dat de versie die een onderneming bestelt binnen een bestaande omgeving kan passen. Het is kiezen uit een van de standaardvarianten, een eigen ontwerp met de bestaande panelen of samen met een designer een unieke stiltewerkplek creëren. Bijzonder is dat de Mutecube een bouwpakket is, met voorgefabriceerde onderdelen. Ook de grotere versie van de kubus kan daarom gewoon door de deur om te worden geplaatst.

Kantoorstoelen
Meubels aankleden of ze in aparte, makkelijk te plaatsen ‘hokken” zetten’ om akoestiek te regelen: er zijn als gezegd genoeg mogelijkheden maar de keus kan ook liggen op de aanschaf van het juiste meubilair voor een goede akoestiek. Vree is een bedrijf dat zich specifiek richt op modern, akoestisch meubilair. De kantoorinrichter richt zich op het creëren van nieuw meubilair voor akoestiek, comfort, productiviteit en ervaring. Het zijn dus geen standaard kantoorstoelen die hier kunnen worden verkregen, maar bijvoorbeeld naar de naam vormgegeven phone chairs, oftewel telefoonstoelen.

Sommige bedrijven zeggen speciaal op anti-stress gericht te zijn en akoestisch meubilair maakt daar deel van uit. Eentje is Mikomax dat de Chillout heeft voor op gezondheid gefocuste kantoorinrichting. De Chillout is een akoestische bank met karakteristieke houten elementen in combinatie met gestoffeerde wanden.

Loungebank
„Loungen binnen een kantooromgeving is iets wat op dit moment een moderne combinatie is. Een hiervoor ontwikkeld product is deze loungebank/akoestische bank. De Chillout is namelijk uitermate geschikt om in alle rust en privacy een persoonlijk of zakelijk gesprek te voeren, maar ook om een moment voor zichzelf te pakken. Met meerdere mensen apart of samen een gesprek voeren met alle comfort om zich heen. In deze akoestische bank voelen medewerkers zich uitermate op hun gemak waardoor de productiviteit zal worden verhoogd op kantoor.”

Een andere expert op het gebeid van akoestiek heeft een speciale oplossing voor overlegsituaties. Still Design heeft de Quibic daarvoor als product. Het bestaat uit twee zitelementen met hoge rugleuningen, met in principe in het midden een tafel.

„De Qubic is uitermate geschikt voor overleg op de werkvloer, zonder daarbij geluidshinder te ervaren of te veroorzaken. De banken zijn geheel voorzien van een sterk geluidsabsorberend binnenwerk, waardoor het geluid direct bij de bron wordt geabsorbeerd. Daarnaast zijn de banken erg comfortabel om ook voor langere tijd te zitten.” De bijbehorende tafel kan los geplaatst worden tussen de banken of vast uitgevoerd op een vlonder. Het maatwerk meubel kan op wens afgemaakt worden. Zo is het mogelijk een kant dicht te zetten met een gestoffeerd paneel, whiteboard, visual of een in een paneel weggewerkt tv-scherm.

Gekoppelde panelen
Op het gebied van meubilair is er meer mogelijk. Misschien ook door de kantoortuin met zijn akoestische ongemakken is het aanbod door de jaren heen diverser en groter geworden door dit bijvoorbeeld aan te pakken met meubilair als oplossing. Akoesta draagt eraan bij met de Allfabric. Het is de mogelijkheid snel en makkelijk extra werkplekken te creëren met een optimale akoestiek. Afhankelijk van het gewenste aantal medewerkers waarvoor plek moet zijn, is dit product leverbaar in meerdere formaten. De kern zijn aan elkaar gekoppelde panelen die een tafel voor een werkplek omsluiten. Daardoor kan een golvende vorm ontstaan of een constructie waar de beoogde rustige plekken op de toegang na verder helemaal worden omsloten door het wandmateriaal.

Oorzaak kantoortuin
Wie een beetje zoekt in het aanbod van de vele gespecialiseerde kantoorinrichters, weet dat meubilair wat betreft akoestiek absoluut functioneel kan zijn. Opvallend is deze specialisten vaak expliciet de stressfactor benadrukken. Met het flexibiliseren van arbeid en de oprukkende kantoortuin is kennelijk stress, waaronder lawaai, een factor van belang geworden in relatie tot kantoorinrichting.

Er zijn inmiddels heel wat onderzoeken verschenen over akoestiek op kantoor. Een van de professionals die zich ermee bezig houden is Tjeerd Andringa van Rijksuniversiteit Groningen. Hij doet naar onderzoek naar de perceptie van geluid en geluidsoverlast. Volgens hem is de oorzaak vooral de opkomst van kantoortuinen. Ook een erkend instituut als het Center for People and Buildings in Delft toont aan dat werken in een open ruimte geluidhinder met zich mee brengt. Behalve gedragsregels zijn meestal fysieke ingrepen noodzakelijk. Kiezen voor verantwoord akoestisch meubilair is er een van.


12-05-2020